Inšpirácia

Tekutá guma je riešenie na zatekanie strechy a iné izolačné problémy

Tekutá guma je riešenie na zatekanie strechy a iné izolačné problémy

Tekutá guma má všestranné využitie napr. na izoláciu pri zatekaní strechy, terasy, bazéna, k utesneniu prasklín v betóne, dilatačných škár, cementových fasád, panelov, na plechové alebo kovové povrchy. Tekutá guma je odolná voči teplu a zime, UV žiareniu, slanosti a vplyvu priemyselného prostredia. Vyznačuje sa vynikajúcou odolnosťou voči dažďovej vode. Rovnako má vynikajúcu odolnosť pri styku so živočíšnymi a minerálnymi olejmi, naftou, koenzýmom a podobnými palivami.

Na tento projekt budete potrebovať

Tekutá guma Nakupovať
Technické spreje na tesnenie Nakupovať

Tekutá guma má všestranné využitie napr. na izoláciu pri zatekaní strechy, terasy, bazéna. K utesneniu prasklín v betóne, cementových plôch, krytín s azbesto-cementových dosiek, steny z pálenej tehly, k opravám starších plášťov bazénu, PVC, k pokrývaniu a utesneniu dilatačných škár, k utesňovaniu cementových fasád, panelov, na plechové alebo kovové povrchy. Tekutá guma je odolná voči teplu a zime, UV žiareniu, slanosti a vplyvu priemyselného prostredia. Vyznačuje sa vynikajúcou odolnosťou voči dažďovej vode - pri dlhodobom styku dochádza k miernemu zmäkčeniu, avšak pri usušení naberá pôvodné mechanické vlastnosti. Rovnako má vynikajúcu odolnosť pri styku so živočíšnymi a minerálnymi olejmi, naftou, koenzýmom a podobnými palivami.

Detail strechy

Čo je tekutá guma?

Tekutá guma je druh elastického polyméru, ktorý sa nachádza vo forme kvapaliny pri miernych teplotách, ale stáva sa pevnou látkou, keď sa ochladí. Je to zmes polymérov, rozpúšťadiel, plastifikátorov a ďalších látok, ktoré ju robia pružnou a tvarovateľnou. Tekutá guma je zaujímavý materiál, pretože môže mať vlastnosti kvapaliny aj pevného telesa.Tekutá guma je populárna pre svoju elasticitu a schopnosť mať rôzne formy a tvary. Používa sa ako tesniaci materiál.

Železná rúra

Kedy môžme tekutú gumu použiť?

Tekutá guma je často používaná na tesnenie a lepenie materiálov, pretože sa po zaschnutí stáva elastickou a odolnou voči vlhkosti. Je to užitočné pri opravách a konštrukciách. Môže byť použitá na úpravy a opravy predmetov.

Môžme ju použiť ako riešenie pri nasledujúcich situáciách k utesneniu:

  • cementových plôch, 
  • krytín s azbesto-cementových dosiek
  • tehla z pálenej tehly
  • betónových plochých striech
  • k opravám starších plášťov na báze bitúmenu
  • PVC
  • k pokrývaniu a utesneniu prasklín v betóne, dilatačných škár
  • k vymaľovaniu a utesňovaniu cementových fasád
  • prefabrikovaných panelov
  • na plechové alebo kovové povrchy za predpokladu, že boli predtým ošetrené antikoróznym prostriedkom
  • izolácia káblov
  • na vytvorenie vlastných úchytných bodov na rôznych povrchoch
Hrdzavý plech

Prečo tekutú gumu použiť? Aká je jej kvalita?

Je to tekutá elastická vode odolná membrána s vysokou a trvalou schopnosťou pružnosti. Guma je odolná voči teplu a zime, UV žiareniu, slanosti a vplyvu priemyselného prostredia. Dokáže chrániť pred vlhkosťou a inými nežiaducimi vplyvmi. Vyznačuje sa vynikajúcou odolnosťou voči dažďovej vode - pri dlhodobom styku dochádza k miernemu zmäkčeniu, avšak pri usušení naberá pôvodné mechanické vlastnosti. Rovnako má vynikajúcu odolnosť pri styku so živočíšnymi a minerálnymi olejmi, naftou, koenzýmom a podobnými palivami. Tekutá guma je schopná vytvoriť tesné a elastické spoje medzi rôznymi povrchmi. Je odolná voči vlhkosti a chemikáliám, čo ju robí vhodnou na tesnenie a lepenie materiálov v rôznych odvetviach, vrátane stavebníctva a opráv. Tekutá guma môže byť použitá na vytvorenie tesných spojov medzi rôznymi materiálmi.

Tehlová stena


Tekutá guma je výborným riešením, pretože má tieto vlastnosti:

  • rozťažnosť až 566 %
  • bez obsahu rozpúšťadiel, na vodnej báze
  • odoláva atmosférickým vplyvom, vysoko odolný UV žiareniu
  • netoxický, šetrný k životnému prostrediu
  • vysoká priľnavosť k všetkým druhom podkladov
  • vytvára súvislý bezspojový povrch (žiadne rizikové spoje)
  • prekrýva trhliny
  • aplikácie na vodorovné i zvislé plochy
  • trvalá pružnosť i pri nízkych teplotách, netrhá sa ani pri skokových zmenách teplôt
  • pri postupných opravách dôjde k dokonale homogénnemu spojeniu napojovaných častí
  • dlhá životnosť - obnoviteľný nástrekom vrchnej vrstvy
Plechový odkvap

Ako správne aplikovať tekutú gumu?

Aplikácia tekutej gumy závisí od konkrétnej aplikácie a účelu, pre ktorý ju používate. Tu je niekoľko všeobecných krokov a odporúčaní, ako aplikovať tekutú gumu:

 Príprava pracovného priestoru: Pred začatím práce si pripravte čistý a dobre vetraný pracovný priestor. Zabezpečte si vhodné pracovné náradie a ochranné pomôcky, ako rukavice a okuliare na ochranu očí. Tekutú gumu aplikujte len za vhodných podmienok (20°C a 65% relatívna vlhkosť). Nie je možné ju aplikovať na vlhké plochy, kde môže dochádzať k stúpajúcej vlhkosti - môže dochádzať k zbytočným bublinám, ktoré sa môžu mechanicky poškodiť.

Čistenie povrchu:
 Povrch, na ktorý chcete aplikovať tekutú gumu, by mal byť čistý a suchý. Odstráňte nečistoty, mastnoty a iné nečistoty, ktoré by mohli ovplyvniť priľnavosť tekutej gumy.

Miešanie (ak je potrebné): Ak pracujete s tekutou gumou, ktorá sa skladá z dvoch zložiek, napríklad epoxidová živica a tvrdidlo, budete musieť tieto zložky dobre premiešať podľa pokynov výrobcu. Dôkladné miešanie zabezpečí, že tekutá guma bude mať správne vlastnosti.

Kovová rúra

Aplikácia:Tekutá guma sa nanáša štetcom, valčekom alebo nástrekom. Aplikujte tekutú gumu rovnomerne na povrch, pričom sa pokúste dosiahnuť požadovaný tvar alebo hrúbku. Môžete použiť štetec, špachtľu, trysku alebo iný vhodný aplikátor podľa svojich potrieb.

Vytvorenie tvaru: Ak chcete tvarovať alebo upravovať tekutú gumu, môžete to urobiť, kým ešte nie je zatvrdnutá. Po zatvrdnutí už bude ťažké ju meniť.

Čakanie na zatvrdnutie: Tekutá guma potrebuje určitý čas na to, aby stvrdla a získala svoje konečné vlastnosti. Dodržiavajte odporúčaný čas od výrobcu a nechajte ju dôkladne zatvrdnúť. Pri aplikácií sa odporúča aplikovať aspoň 2 a viac vrstiev s tým, že ďalšiu vrstvu je možné naniesť po zaschnutí predošlej vrstvy. Konečná hrúbka nesmie byť menšia ako 1 mm, aby sme dosiahli pevné a účinné ošetrenie. Totiž, čím hrubšia vrstva finálnej vyschnutej vrstvy sa vytvorí, tým je odolnejšia. Doba schnutia závisí od hrúbky materiálu a okolitých podmienok.

Ďalšie úpravy: Po zatvrdnutí môžete vykonávať ďalšie úpravy, ak je to potrebné, ako je brúsenie, farbenie alebo lakovanie.

Čistenie náradia: Po skončení práce vodou dôkladne umyte náradie, ktoré ste používali na aplikáciu tekutej gumy. Niektoré typy tekutej gumy môžu byť ťažké na odstránenie, ak zaschnú na náradí. Ruky si treba umyť vodou a mydlom.

Je dôležité dodržiavať pokyny výrobcu týkajúce sa aplikácie a zatvrdnutia tekutej gumy, pretože rôzne druhy tekutej gumy môžu mať rôzne požiadavky na aplikáciu a čas zatvrdnutia.

Detail na strechu

Aká je správna údržba tekutej gumy?

Tekutá guma je obvykle odolný materiál, ale môže byť potrebná určitá údržba, najmä ak sa používa v aplikáciách, ktoré podliehajú opotrebeniu alebo poškodeniu. Tu sú niektoré základné tipy na údržbu tekutej gumy:

Pravidelné čistenie: Ak máte povrch, ktorý je pokrytý tekutou gumou, udržujte ho čistým a odstraňujte nečistoty a znečistenia, ktoré by mohli ovplyvniť jeho výkon.

Ochrana pred UV žiarením: Niektoré typy tekutej gumy môžu byť citlivé na UV žiarenie a môžu sa rozkladať alebo meniť farbu pod vplyvom slnečného žiarenia. Ak je tekutá guma vystavená slnku, mala by byť chránená pred UV žiarením, napríklad pomocou vhodných povlakov alebo farieb.

Opravy: Ak je tekutá guma poškodená, môže byť potrebné vykonať opravy. To môže zahŕňať odstránenie poškodenej časti a aplikáciu novej tekutej gumy. Dôkladné dodržiavanie postupov na opravu môže zabezpečiť, že poškodený povrch bude znovu v dobrom stave.

Ochrana pred extrémnymi teplotami: Extrémne teploty môžu ovplyvniť vlastnosti tekutej gumy. Ak je vystavená extrémnym horúčavam alebo mrazom, môže prísť k deformácii alebo zmenám v jej štruktúre. Je dôležité chrániť tekutú gumu pred týmito podmienkami, ak je to možné.

Skladovanie: Ak máte nevyužitú tekutú gumu, skladujte ju podľa odporúčaní výrobcu. Niektoré tekuté gumy môžu mať obmedzenú trvanlivosť a môžu sa zhoršiť, ak sú nevhodne skladované.

Bezpečnostné opatrenia: Pri práci s tekutou gumou dodržujte bezpečnostné opatrenia, ako sú použitie rukavíc a ochranných okuliarov. Niektoré druhy tekutej gumy môžu obsahovať chemikálie, ktoré by mohli byť škodlivé pri priamom kontakte s pokožkou alebo očami.

Detail na odkvap zhora

Tekutá guma na strechu, na plech, na bazény, na podlahy

Nech už je vaša situácia akákoľvek, my vám radi pomôžeme a máme pre vás všetko potrebné. Totiž u nás nájdete tekutú gumu Alfema, gumu v spreji, v kartuši, tesniaci sprej, tekutý plast. Taktiež tekutú gumu na strechu, na plech, na bazény, na podlahy či tekutú gumu v spreji na auto. Takisto v prípade potreby u nás nechýba tekutá dlažba a tekutý plast na podlahu. Záleží, čo chcete robiť a podľa toho si stačí vybrať správny produkt z ponuky tekutých gúm, tesniacich sprejov a tesniacich materiálov.

Odobrať
ALFEMA

ALFEMA TG500 - Tekutá guma

Tekutá elastická vode odolná membrána s vysokou a trvalou schopnosťou pružnosti. Guma je odolná voči teplu a zime, UV žiareniu,… Viac
+23 variantov
Odobrať
ALFEMA

ALFEMA ALF BL100 - Tekutá dlažba

Tekutá elastomérna hmota s vysokou impregnačnou schopnosťou, doplnená špeciálnymi prísadami, ktoré jej prepožičiavajú vynikajúcu… Viac
+13 variantov
Odobrať
ALFEMA

ALFEMA ALF FLEX FLOOR - Tekutý plast II. generácie

Elastický hydroizolačný prostriedok vytvrdzujúci na vlhkosti. Po vytvrdnutí má vysoké elastické vlastnosti, vynikajúcu odolnosť… Viac
+1 variant
Odobrať
MASTON

MASTON SEAL - Tesniaci sprej s okamžitým účinkom

Ľahko použiteľný tesniaci sprej, ktorý vytvára pogumovaný povrch a okamžite utesní netesnosti. Vypĺňa a utesňuje netesnosti a… Viac
+5 variantov

13,23 € s DPH

16,28 €
  • Ušetríte 19%
  • skladom všetky varianty

    U vás v utorok

    • Najpredávanejší
    Odobrať
    MASTON

    RUBBERcomp - tekutá /odstrániteľná/ guma v spreji

    Viacúčelový na vzduchu schnúci gumový náter vhodný pre aplikáciu na rôzne podklady - kameň, plast, sklo, drevo, kov,papier,… Viac
    +13 variantov
    Odobrať
    Den Braven

    DEN BRAVEN - Tekutá guma

    Tekutá guma predstavuje podlahový tmel na drevené podlahy, ktorý pomáha chrániť podlahové spoje pred vniknutím tekutín.… Viac
    +1 variant
    Odobrať
    MASTON

    RUBBERcomp Wheel - tekutá guma v spreji na kolesá

    Viacúčelový na vzduchu schnúci gumový náter vhodný pre aplikáciu na použitie na kolesá.Chráni natierané predmety pred vlhkosťou,… Viac
    +1 variant

    Tesniaci sprej Maston Seal

    Môžme ho použiť na strešné okná, vetrania, odtoky, potrubia, odkvapy, trhliny na kovoch, vinyloch, plastoch, PVC, či betóne.
    Veľmi ľahko sa používa a vytvára pogumovaný povrch a okamžite utesní netesnosti. Vypĺňa a utesňuje netesnosti a praskliny a poskytuje vodotesné tesnenie, ktoré zabraňuje prenikaniu vlhkosti, hrdze a korózie. Má vysokú kryciu schopnosť a vysoké viskózne vlastnosti, špeciálne vyvinuté na vyplnenie trhlín, medzier a dier pri zachovaní vynikajúcej flexibility aj pri teplotných zmenách, spojoch rôznych materiálov a UV žiarení.
    Maston Seal obsahuje takmer trojnásobok pevných častíc v porovnaní s bežnými výrobkami a z tohto dôvodu náter rýchlo utesňuje, vytvára silný povrch a umožňuje striekať dostatok materiálu naraz, bez straty času, zatiaľ čo predchádzajúca vrstva zaschne.

    4 obrázky strechy, odkvapu, odvetrania a maľovania

    Vlastnosti Maston Seal:

    • spojivo: guma na báze rozpúšťadiel
    • ľahké použitie
    • stupeň lesku: matný 0-25 jednotiek lesku
    • tepelná odolnosť: +90°C
    • EU VOC: 637,18 g/L

    Správna aplikácia tesniaceho spreju Maston Seal

    Pred aplikáciou podklad vyčistite. Pred použitím sprej pretrepte po dobu 3 minút. Naneste niekoľko vrstiev zo vzdialenosti 5-25 cm. Časový odstup schnutia medzi vrstvami je 20 minút. Po použití spreja vyčistite trysku. Náter je suchý na dotyk po 2 hodinách. Odolný je po 24 hodinách.

    Odobrať
    MASTON

    MASTON SEAL - Tesniaci sprej s okamžitým účinkom

    Ľahko použiteľný tesniaci sprej, ktorý vytvára pogumovaný povrch a okamžite utesní netesnosti. Vypĺňa a utesňuje netesnosti a… Viac
    +5 variantov

    13,23 € s DPH

    16,28 €
  • Ušetríte 19%
  • skladom všetky varianty

    U vás v utorok

    Janka Repáková