Inšpirácia

Vosk na drevený nábytok a olej na kuchynskú pracovnú dosku.

Vosk na drevený nábytok a olej na kuchynskú pracovnú dosku.

Prečo ostávajú na pracovnej doske krúžky od pohára alebo šálok? Tento jav sa deje preto, pretože mnoho ľudí nanesie veľmi malé množstvo oleja a ten ešte rozmasírujú do čo najväčšej plochy či už hadričkou alebo brúsnym flisom. Ako predísť tomu, že sa na pracovnej doske objaví stopa od mokrého pohára?

Na tento projekt budete potrebovať

Nanášacie rúna a pady Nakupovať
Oleje na pracovné dosky Nakupovať

Rovnako ako bývajú vosky na podlahy o ktorých sme si písali v predchádzajúcom článku, tak bývajú aj  dekoračné vosky na nábytok.

Či už transparentné alebo krycie obe varianty sú vhodné na drevený nábytok v interiéri.

Dekoračné vosky sa používajú napríklad na lavice, stoly alebo stoličky. Veľmi kvalitným je pre toto využitie Osmo Dekoračný vosk alebo Osmo Tvrdý voskový olej. Rozdiel medzi nimi je vo viskozite.  Hustejší, čiže viac viskózny je Osmo Tvrdý voskový olej menej viskózny, teda redší je Osmo Dekoračný vosk.

Oba produkty je možné použiť na stoly, stoličky, komody, skrinky, obklady a iné drevené materiály v interiéri. Nanášajú sa handričkou alebo štetcom v dvoch vrstvách.

Na priamy styk s potravinami je vďaka svojej najvyššej čistote a získaným odborným certifikátom vhodný tretí druh a to Osmo Top Olej.

Olej na kuchynskú pracovnú dosku

Ten sa používa hlavne ako olej na drevenú kuchynskú dosku alebo všade tam, kde potraviny prichádzajú do styku s drevom. Okrem iného sú to napríklad misy, misky, podnosy, lopáriky, drevené príbory a podobne.

Vyrába sa v bezfarebnom prevedení (dosiahnete vzhľad mokrého dreva), v odtieni natural (dosiahnete vzhľad suchého dreva) a odtieň agát vám drevo jemne zafarbí.

Vzorkovnik-osmo-top-olej

Ak vám nevyhovujú len tieto tri odtiene, tak môžete v prvej vrstve drevo prifarbiť produktom Osmo Dekoračný vosk farebný a potom náter prekryte jednou vrstvou Osmo Top olej.

Prečo sa stáva, že sa na drevenej pracovnej doske objavia kruhy od pohárov a šálok? 

Tento jav sa deje preto, pretože mnoho ľudí nanesie veľmi malé množstvo oleja a ten ešte rozmasírujú do čo najväčšej plochy či už hadričkou alebo brúsnym flisom. Tým sa vytvára veľmi tenká vrstva. Keď sa drevo natrie, tak jeho vlákna majú tendeciu sa postaviť a začnú pôsobiť ako knôty.  Tie do seba naťahujú vlhkosť a takto vznikajú na pracovných doskách nežiadané krúžky po pohári. 

Kruh po pohari na nabytku

Ako predísť tomu, že sa na pracovnej doske objaví stopa od mokrého pohára? 

Naneste dve vrstvy Top Oleja v silnejších, ale zas primeraných vrstvách. Naneste na pracovnú dosku valčekom alebo radšej štetcom hrubšiu vrstvu oleja a nechajte vyschnúť 6-8 hodín.

Aplikácia-osmo-top-olej

Potom jemne prvú vrstvu prebrúste brúsnym papierom alebo flisom zrnitosti 320 alebo 400. Zameťte brúsny prach. 

Druhú vrstvu naneste rovnako ako tú prvú štetcom alebo valčekom. Vďaka tomuto postupu vám na pracovnej doske nevznikne stopa po mokrom pohári.

Ako často je treba náter pracovnej dosky obnovovať? 

Obnovovací náter je priamo závislý od intenzity používania pracovnej dosky gazdinkou. V niektorých prípadoch je obnovovací náter potrebný raz do mesiaca v iných zas postačí raz za kvartál či pol rok.

Verím, že tieto informácie boli pre vás hodnotné. Budem vďačný za váš komentár pod článkom alebo za zdieľanie článku na sociálnych sieťach. So všetkými produktami, o ktorých som písal pracujeme a máme ich v našom eshope www.efarby.sk.

Dokonca sme na túto tému organizovali webinár, tak ak ste stolár, podlahár, zrubár alebo akokoľvek inak pracujete s drevom, tak si pozrite záznám vysoko hodnotných informácií v našom webinári.

Odobrať
OSMO

OSMO TOP OLEJ - Olej na pracovné dosky

Olejový voskový náter špeciálne vytvorený na ošetrenie povrchu dreveného nábytku a pracovných dosiek (napr. kuchynských).… Viac
+14 variantov

od 11,92 € s DPH

14,30 €
  • Ušetríte 17%
  • 1-2 dni

    U vás v utorok

    Odobrať
    Belinka

    BELINKA Olej na drevo - pre styk s potravinami

    Impregnačný prostriedok založený na rastlinných a minerálnych olejoch. Vhodný pre ochranu a údržbu masívnych a dyhovaných… Viac
    +1 variant

    15,19 € s DPH

    skladom všetky varianty

    U vás v pondelok

    Odobrať
    ODIE´S OIL

    ODIE´S OIL UNIVERSAL FINISH - Univerzálny finálny olej

    Univerzálny prírodný olej vytvorený z prírodných olejov a voskov so širokou škálou použitia. Má smotanovú, svetlú jantárovú farbu… Viac
    +2 varianty
    • EKO
    Odobrať
    Remmers

    REMMERS - Olej na pracovné dosky ECO

    Ekologický olej pre ošetrenie kuchynského náradia z dreva, pracovných dosiek alebo dosiek na stoloch. Je vyrobený na báze… Viac
    +4 varianty
    Odobrať
    Naturalis Oils

    NATURALIS OILS - Olej na drevené kuchynské výrobky

    Prírodný olej určený pre údržbu dreveného kuchynského riadu - pracovné a krájacie dosky, podnosy na pizzu a iné drevené výrobky.… Viac
    +1 variant
    Odobrať
    ODIE´S OIL

    ODIE´S DARK OIL - Stmavujúci olej na drevo

    Stmavujúci olej vyrobený s prirodzene tmavými olejmi a voskmi s konzistenciou podobnou medu. Má príjemnú vôňu s obsahom… Viac
    +1 variant
    Odobrať
    OSMO

    OSMO TOP OLEJ - Olej na pracovné dosky (vzorka)

    Olejovo voskový náter špeciálne vytvorený na úpravu povrchu dreveného nábytku a pracovných dosiek. Povrch upravený Top Olejom je… Viac
    +7 variantov
    Odobrať
    FLÜGGER

    NATURAL WOOD - Olej na drevený nábytok a pracovnú dosku

    Matný olej do interiéru vhodný na drevený nábytok i pracovné dosky. Olej preniká do dreva a chráni ho pred vniknutím vody, čím… Viac
    +1 variant

    26,60 € s DPH

    32,74 €
  • Ušetríte 19%
  • 1-2 dni

    U vás v utorok

    Michal Fojcík

    Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.