Náradie a pomôcky pre farby

Veľký test štetcov. Testovali sme 7 najpredávanejších štetcov na trhu.

Veľký test štetcov. Testovali sme 7 najpredávanejších štetcov na trhu.

Na tento projekt budete potrebovať

Štetce Nakupovať

Veľký-test-štetcov.-Testovali-sme-7-najpredávanejších-štetcov-na-trhu.

Veľký test štetcov. Testovali sme 7 najpredávanejších štetcov na trhu.

Na trhu je množstvo štetcov od rôznych výrobcov. Lacné, drahé, s plastovou rúčkou s drevenou rúčkou s prírodným vlasom aj s umelým vlasom.

Viete z čoho je prírodný vlas štetca?

Jedná sa o vlas z čínskeho prasaťa, ktorý je priemyselne upravovaný tak, aby dosahoval požadované vlastnosti. Tento prírodný vlas štetca má veľkú nevýhodu v tom, že časom vplyvom tekutín napučí a stráca svoje vlastnosti. 

Potom sú štetce ktoré majú štetiny umelé alebo mix prírodných a umelých.

Umelé štetiny sú vyrabáné tak, že ich konce, ktoré sa namáčajú do farby sú mikroskopicky rozstrapkané a to im umožňuje nasať viac farby ako prírodným štetcom. Na jedno namočenie tak spravíte viac práce.

Tie najkvalitnejšie umelé štetce sa skladajú z tisícok jedinečných tvarov štetín a keby ste sa na ňu pozreli cez mikroskop tak vidíte, že každá z nich má iný tvar. Vďaka tomu štetec kvalitne kryje na nemej ťahov.

Ako sa v nich ale vyznať?

Rozhodli sme sa preto, že ich otestujeme. Vzali sme zopár najpredávanejších štetcov, ktoré sú u nás na trhu a spravili sme si vlastný test.

Test spočíval v tom, akú dlhú čiaru vie daný štetec spraviť na jedno namočenie. Od toho sa odvíja jednak efektivita a rýchlosť práce, ale aj to, ako kvalitne vie štetec roztierať farbu. Čiže vo finále nie je na podklade vidno ťahy od štetca.

 

Video z testu štetcov si môžete pozrieť tu:

 

Výsledok testu môžete vidieť tu:

Ten pocit keď si farbu otvoríte, privoniate k nej a vyskúšate si ju. Ten nás baví.

 

V druhom teste sme sa pozreli na to, ako dané štetce roztierajú farbu. Podklad mali všetky štetce rovnaký, biely lesklý tvrdý papier a maľovali sme ich rovnakou farbou rovnakým štýlom a podobne rovnakým počtom ťahov štetcom.

Výsledok je nasledovný:

1. Anza BASIC

Anza BASIC - lacny štetec

 

2. Anza ELITE

 

3. Anza Platinum

Anza Platinum - kvalitný štetec

 

4. Spokar Profi

Spokar Profi

 

5. Mako (počas maľovania nám vypadla štetina - na obrázku)

Stetec Mako

 

6. KANA (počas maľovania nám vypadli štetiny - na obrázku)

Stetec KANA

 

7. SHULLER

Schuller štetec

Výsledok?

Testovali sme 7 štetcov a robili dva testy.

Porovnávali sme prácu s prírodnou štetinou a umelou štetinou a použili sme pri tom interiérovú farbu Optiva.

V prvom teste, kde sme testovali dĺžku čiary na jedno namočenie štetca bol suverénnym víťazom štetec so syntetickým vlasom ANZA PLATINUM.

Keď ho porovnáme so štetcom Spokar Profi s prírodným vlasom, je to skoro o 2/3 dlhšia čiara na jedno namočenie, ktorú vie Anza Platinum spraviť.

Ako-vybrat-valcek-na-malovanie-2

V druhom teste sme skúšali to, ako kvalitne dané štetce roztierajú farbu. To sa najkrajšie podarilo štetcu Anza Platinum, Spokar Profi a štetcu Schuller.

Ak by sme mali vybrať jedného víťaza za oba testy, ktoré sme spravili je to jednoznačne štetcec ANZA Platinum. V prvom teste dosiahol na jedno namočenie najdlhšiu čiaru zo všetkých testovaných štetcov. V druhom teste zas ukázal, že vie pri maľovaní farbu pekne rozlievať a nepúšta do náteru štetiny. Dokonca má veľmi precízne prepracovanú rukoväť, ktorá nám všetkým príjemné padla do ruky.

Za nás jednoznačne odporúčame štetec Anza Platinum.

Ak sa vám recenzia páčila, podporte nás prosím zdieľaním článku na sociálnych sieťach. A ak plánujete v blízkej dobe maľovať, veľmi nás potešíte, ak spravíte nákup farieb a náradia u nás v eshope efarby.sk. Aj vďaka tomu Vám môžeme prinášať hodnotné články. Ďakujeme :)

 

Stetce Anza cena kúpiť
Michal Fojcík

Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.