Recenzie

Test slovenskej farby 2v1 na hrdzu

Test slovenskej farby 2v1 na hrdzu

Hneď ako sme sa nasťahovali do nášho trojizbáčiku, tak som sa celkom potešil hrdzavému zábradliu na lodžii.

Napadlo ma, že by som namiesto Hammeritu a Alkytonu otestoval našu slovenskú farbu FERRO Color 2v1.

Chvíľku mi trvalo, kým som sa k tomu dokopal, ale dal som to :)

Popíšem o tom, na aký podklad som farbu natieral, koľko vrstiev som dal a následne skontrolujem stav zábradlia po štyroch rokoch.

Samozrejme všetko som zdokumentoval, tak sem hodím aj pár fotiek.

Najdôležitejšou ale aj najotravnejšou časťou týchto prác nie je podľa mňa samotné natieranie farbou ale príprava ako oprašovanie pavučín, brúsenie hrdze, odmasťovanie a všetky tie tanečky okolo toho. DSC00853

Pritom je to tá najpodstatnejšia časť, ktorá má najväčší vplyv na životnosť náteru. Takže som si pri čistení a brúsení dal riadne záležať.

Tyčky a dlhé plochy zábradlia som prebehol brúsnym papierom a zameral som sa predovšetkým na „hrubú“ hrdzu, ktorá bola v spojoch, rohoch a záhyboch.

Drôtenou kefou som orajbal olupujúce sa časti starého náteru, až pokým sa mi olupoval. Tá farba, ktorá pevne na podklade držala tú som tam už nechal. Určite by mi pomohla elektrická brúska, bolo by to očistené kvalitnejšie ale nemal som ju poruke.

DSC00854Brúsny prach som omietol a na handru som si nalial Technický benzín Odmasťovač. Ním som prebehol úplne celé zábradlie.

Keď som otvoril pixlu farby Ferro Color 2v1 a zamiešal ho, zdal sa mi takej primeranej konzistencie, preto som do neho neprilieval riedidlo ( aj keď výrobca odporúča cca 5% z celkovej hmotnosti ) a hneď som začal natierať.

Ferro Color 2v1 U 2066 je disperzia pigmentov a plnidiel v roztoku alkydovej a alkyduretánovej živice s prídavkom aditív. Nie je to teda obyčajná syntetika.

Používa sa ako základná aj vrchná pololesklá antikorózna farba ( 2 v 1) na kovové povrchy (oceľ, železo, hliník, zoxidovaný pozink), preto mi odpadol náter základnou farbou.

Ako u väčšiny farieb ani pri tejto by teplota okolia pri práci s ňou nemala klesnúť pod 5°C a relatívna vlhkosť vzduchu by mala byť od 30 - 70%.  Ja som ňou zábradlie natieral na jar, čo je najideálnejšie počasie pre prácu.DSC00855

Pretieral som starú čiernu farbu ( neviem čo to mohlo, byť ale predpokladám syntetika ) znova čiernou.

Kryla mi perfektne a po prvej vrstve som mal pocit, že druhú vrstvu ani netreba. Ale test som chcel spraviť poriadne a podľa toho, ako uvádza výrobca v technickom liste.

Potrebná je hrúbka vrstvy 40-50μm , čomu zodpovedajú minimálne dve vrstvy.

Prvá vrstva bola suchá na dotyk už po hodine. Druhú vrstvu som natieral až po 6 hodinách, aby mal prvý náter čas dostatočne preschnúť a vytvrdnúť a čo je podľa výrobcu potrebný čas preto, aby som dosiahol požadovanú kvalitu.

DSC00866Výsledok bol napohľad perfektný až na to, že som si papierovou páskou nezalepil sklenenú výplň zábradlia a zabrblal som ju od farby.

 

 

 

 

Po štyroch rokoch:

Ako prvé bolo potrebné zábralie umyť od prachu. Odokryl sa mi tým samotný náter a mohol som skúmať. Z pololesklého náteru sa stal matný.

Zameriaval som sa hlavne na najhrdzavejšie časti zábradlia, čo boli tyčky, zvary a vnútorné rohy obruče v sklenenej výplni.

 

Na tyčkách nevidno najmenšiu známku toho, že by korózia pracovala.

20140227_141825

 

Tento roh bol kritický. Pred náterom bol riadne hrdzavý a nedal sa mi ani dokonale očistiť. Farba drží dobre aj tu.

 

20140227_141854

Zvar, kde sa stretáva zvislá tyčka s priečnou začína korodovať.

20140227_141833

Tento hrdzavý záder vznikol pravdepodobne mechanickým poškodením farby. Začína pekne korodovať.

20140227_141901

Ak by som to celé zhrnúl, tak by som k tomu napísal toľko, že aj Slováci vedia vyrobiť veľmi dobrú antikoróznu farbu 2v1. Chcelo by to mať k dispozícii 3 takéto zábradlia, ktoré by som natrel za rovnakých podmienok aj Hammeritom a Alkytonom. Ale bohužial túto možnosť nemám. Spomedzi týchto troch farieb 2v1 je Ferro U 2066 najlacnejší.

Od najdrahšieho Hammeritu je lacnejší o tretinu. Z tohto pohľadu (kvalita/cena) je pre mňa Ferro najlepšou voľbou.

Farba v mojom domácom teste obstála a osobne som s ňou nadmieru aj napriek malým defektom spokojný a môžem Vám ju s pokojným svedomím doporučiť.

fero-color-2v1

Michal Fojcík

Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.