Inšpirácia

Starostlivosť o záhradný nábytok, aby vám dlho vydržal

Starostlivosť o záhradný nábytok, aby vám dlho vydržal

Už ošetrené drevo je najlepšie natierať prostriedkom tým istým alebo podobným, ako bol použitý u výrobcu. Rozdiel je v ošetrovaní voskovaného, olejovaného, lakovaného alebo takého, ktoré nemá žiadnu ochranu. Ak máte drevo, ktoré nebolo ešte ničím ošetrené, je dôležité aby prvý náter bol kvalitne spracovaný.

Na tento projekt budete potrebovať

Čistiace prostriedky do exteriéru Nakupovať
Oleje na záhradný nábytok Nakupovať
Lazúry na záhradný nábytok Nakupovať

Prichádza jar. Nekupujte nový záhradný nábytok ale ošetríte ten starý. Vytiahnite ho zo zimného uskladnenia. Samozrejme ak bolo niekde v prašnej garáži, bude nábytok špinavý a nie pekný pre oko. Aby vám záhradné sedenie slúžilo dlho, stačí tak málo. Občas z neho odstrániť špinu a natrieť ho vhodným náterom. 

Pri výbere vhodného náteru je potreba si stanoviť, čo od náteru očakávate. Spôsob prípravy vie zaručiť niekedy až o ⅔ dlhšiu životnosť dreva. Hlavne vás zamrzí vo chvíli, keď sa po nejakom čase budete pozerať na záhradný nábytok, ktorý vášmu oku vôbec nebude lahodiť. Drevo môže byť tak poškodené, že nebude spĺňať svoj účel. Vtedy si poviete, či ste sa nemali o drevo lepšie starať. 

Základ je aby sme zabránili, aby sa drevo stalo domovom pre hmyz a huby. Napúšťadlo na drevo má fungicídne vlastnosti. Je ideálne pod každý druh náteru, či už ide o lak, lazúru, olej alebo farbu. Kedysi naši starí otcovia poznali len napúšťadla, ktoré zafarbovali drevo do hneda alebo zelena. Dnes už táto stavebná chémia pokročila a máme tu bezfarebné napúšťadla ako napríklad Valtti Super Guard. 

Prvé ošetrenie

Dôležitá je príprava povrchu dreva. Povrch sa jemne prebrúsi brúsnou hubkou alebo brúsnym papierom. Takto sa dá odstrániť aj zošednuté drevo. 

Už ošetrené drevo je najlepšie natierať prostriedkom tým istým alebo podobným, ako bol použitý u výrobcu. Rozdiel je v ošetrovaní voskovaného, olejovaného, lakovaného alebo takého, ktoré nemá žiadnu ochranu. 

Ak máte drevo, ktoré nebolo ešte ničím ošetrené, je dôležité aby prvý náter bol kvalitne spracovaný. Použite napúšťadlo na drevo Valtti Super Guard proti plesniam, hubám a škodcom, ideálne ak idete natierať farbou alebo lazúrou. Je vhodný na nátery vo vonkajšom prostredí na všetky typy povrchov dreva a drevo na rôzne účely. 

Mäkké drevo

Najmä pri mäkkom dreve ako je napríklad najčastejšie používaný smrek je potreba si dávať pozor. Smrekové drevo totiž dlho nevydrží bez toho, aby nebolo ošetrené. V smrekovom dreve sa môžu držať plesne a časom začne chátrať. U smrekového dreva je potreba častejšia údržba ako u tvrdých drevín. Je dôležité drevo niečím chrániť, napríklad akrylátovou farbou Patio Garden a z času na čas ju je treba obnoviť. 

Exotické drevo

Inak sa ošetruje exotické drevo ako napríklad tík. Obsahujú svoje éterické oleje a odolávajú vonkajším vplyvom bez toho, aby sme použili ďalšie napúšťadla. Toto drevo odporúčame skôr olejovať, aby časom nechytilo patinu v šedom odtieni. Potom je náročnejšie zošednutie odstrániť. Môžete použiť napríklad odšeďovač dreva. Šedý povlak neovplyvňuje vlastnosti dreva, len drevo nevyzerá zdravo. Ak chcete trvalejšiu ochranu, môžete na drevo použiť napríklad farbu Patio Garden. Prípadne ďalšie alternatívy sú lazúra, olej alebo lak.

Kov pre praktickejších

Pre tých, ktorí neradi udržujú drevo je vhodnou alternatívou záhradný nábytok z kovu. Tieto nábytky sú v podstate bezúdržbové. Po zazimovaní nemusíte nábytok opäť natierať. Stačí ho oprášiť od prachu a špiny a môže fungovať ďalej. 

Ak je už stará farba na nábytku časom opotrebovaná, ošúchaná alebo sa začne lúpať, bude potreba farbu obnoviť. Nábytok jednoducho obrúsite na miestach, kde sa stará farba lúpe, následne odmastíte odmasťovačom, napríklad technickým benzínom. Vo finále môžeme aplikovať farbu Patio Garden

V prípade, že ste sa rozhodli pre kúpu Patio Verso alebo Patio Garden budeme vďační, ak si ho zakúpite cez náš e-shop alebo na našej kamennej predajni. 

Ďakujeme za zdieľanie článku na sociálnych sieťach.

Nové zaujímavosti zo sveta farieb vo vašej záhrade. Čím treba natrieť vyvýšené záhony alebo kvetináče tak, aby neškodil náter aj jedlým rastlinkám, ktoré do nich zasadíte.

Ak hľadáte len inšpiráciu pre nové nápady, vytvorili sme oázu pokoja na balkóne v byte. Jednoducho si vymaľujete záhradný nábytok veselými odtieňmi, zasadíte kvety, bylinky alebo rôznu zeleninu a ovocie. Tak máte perfektné miesto na oddych a zmeníte tak celé pôsobenie nudného balkóna.

Farba Patio Garden alebo olej Patio Verso. Prečo si vybrať práve tento náter? Aké sú jeho hlavné výhody?

E-book máme pre vás úplne zadarmo. Veríme, že nájdete množnstvo hodnotných informácií a radi vám odovzdáme naše know-how. Prečítajte si viac.

Patio Garden nájdete na našej stránke efarby.sk. Objednajte si z pohodlia domova a farba bude nasledujúci deň u vás.

Ak sa potrebujete poradiť individuálne resp. výhodne kúpiť farbu Patio Garden, využite zákaznícku linku nášho internetového obchodu: 041/202 88 92 alebo nám napíšte na objednavky@efarby.sk. Tešíme sa na vás

Sme efarby.sk | Internetoví špecialisti na farby pre priemysel aj hoby segment.

Alžbeta Mášová

Členka tímu efarby.sk, pre ktorú neexistujú problémy, iba výzvy. Snaží sa priniesť do tímu kreatívneho ducha a pomáha zákazníkom pri výbere ideálnych produktov priamo pre ich potrebu.