Recenzie

Popisovateľné farby na stenu - veľké porovnanie

Popisovateľné farby na stenu - veľké porovnanie

Na tento projekt budete potrebovať

Whiteboard farby Nakupovať

Plánujete si vytvoriť whiteboardový náter na stene doma či v kancelárii? Ktoré popisovateľné farby sú v ponuke? Aký je medzi nimi rozdiel? Naše porovnanie Vám pomôže a odhalí to, ktoré kritériá brať do úvahy pri rozhodovaní o výbere najvhodnejšej popisovateľnej farby.

Ak sa rozhodujete nad kúpou popisovateľnej farby, iste ste zaregistrovali, že na trhu je viac značiek od rôznych výrobcov. Sketchpaint, Smart Wall Paint, Ideapaint, aký je medzi nimi rozdiel? Ako si vybrať  popisovateľnú farbu a vytvoriť si tak perfektnú popisovateľnú plochu na stene? Naše porovnanie Vám pomôže a napovie, na základe akých kritérií sa rozhodnúť.

ipaint popisovatelný náter na stene

Jednou z najznámenjších popisovateľných farieb je americká farba Ideapaint. Práve obľúbenú farbu Ideapaint sme porovnávali s ostatnými popisovateľnými farbami - Sketchpaint a Smart Wall Paint.

Nestranne som porovnala údaje na základe produktových a technických listov, špecifikácií a ostatných dostupných informácií výrobcov. Zhrnula som prehľadne všetky rozdiely, výhody a nevýhody pri popisovateľných farbách.

Budete si tak vedieť ľahšie vybrať popisovateľnú farbu, s ktorou si zvládnete sami vytvoriť kreatívnu popisovateľnú stenu u seba doma v pracovni, či v práci v kancelárii.

Výsledky Vám prinášam tu:

Sketchpaint 2K Ideapaint Create Smart Wall Paint
Rozpúšťadlo Voda Voda Voda
Farebné varianty Transparentná, biela Transparentná, biela Transparentná, biela
Variant lesk/mat Lesklý aj matný Predpokladaný lesk Lesk
Chemické zloženie 2K polyuretán 2K Epoxy Silikát 2K
Čas spracovateľnosti po zmiešaní zložiek 1-2 hodiny 1 hodina 1 hodina
Doba vyzretia farby - za ktorú je možno na stenu písať 5 dní 5-7 dní 5-7 dní
Krytie/spotreba 8 m2 z 1L pre transparetný variant 6m2 z 1L  pre biely variant 7-8g/sq.ft pre transparentný variant a 14-15g/sg.ft pre biely variant 8m2 z 1L a balenie 250ml a 750ml
Počet potrebných vrstiev 1 vrstva 2 vrstvy uprostred 3-4 minút 1 vrstva
VOC prchavé organické látky g/L 0 g/L <50g/L <50g/1L - maximálny EU limit 500g
DIY alebo profesionálne použitie DIY DIY, profesionálna DIY, profesionálna
Cena v prepočte na plochu 6m2 /bez základného náteru/ 83,16€ s dph 306,18€ s dph/cena za set s pomôckami/ 209€ s dph /cena za set s pomôckami/

Dvojzložková či jednozložková?

Sketchpaint, Ideapaint , Smart Wall Paint majú dvojzložkový charakter.

sketchpaint zmiesanie zloziek

Farebné varianty

Všetky porovnávané popisovateľné farby majú k dispozícii buď biely alebo transparentný odtieň. S transparentným odtieňom si viete spraviť farebnú popisovateľnú stenu. Výhodou popisovateľnej farby Sketchpaint je to, že má naviac na výber aj dva varianty - lesk a mat, tak pri bielej, ako aj pri transparentnej verzii.

Sketchpaint +

Zloženie

Pri výbere farieb sú vodouriediteľné farby vždy uprednostňovanejšie oproti ostatným farbám s rozpúšťadlovým zložením. Rovnako tak jednozložkové produkty sú vždy preferovanejšie oproti dvojzložkovým farbám. Je to najmä z toho dôvodu, že dvojzložkové farby majú ohraničenú dobu spracovateľnosti po zmiešaní obidvoch zložiek. V prípade popisovateľných farieb sa však pri všetkých troch farbách - Sketchpaint, Ideapaint, Smart Wall Paint jedná o dvojzložkovú farbu.

Dvojzložkové farby môžu byť na báze polyuretánu alebo epoxidu. Zložením sú však 2K polyuretánové farby preferovanejšie ako produkty 2K epoxy. Je to hlavne z dôvodu zápachu amínov v epoxidových systémoch. Z tohto pohľadu má výhodu farba Sketchpaint.

Sketchpaint +

Doba spracovateľnosti zmesi

Čas spracovateľnosti zmesi je tiež významný, je výhodnejšie vždy keď môžeme pracovať dlhšie s natuženou zmesou. Po zamiešaní oboch zložiek Sketchpaint, je možné s farbou pracovať až dve hodiny, čo je viac ako pri Ideapaint a Smart Wall Paint.

Sketchpaint +

Počet potrebných náterov

Počet vrstiev - Sketch paint a Smart Wall Paint stačí aplikovať len v 1 vrstve. Naopak pri farbe Ideapaint sú potrebné 2 vrstvy.

Sketchpaint +

Smartwall paint +

Ekologickosť

Všetky tri porovnávané popisovateľné farby Ideapaint, Smart Wall Paint, Sketchpaint sú zdraviu neškodné a ekologické. Neobsahujú žiadne, alebo veľmi nízke hodnoty organických prchavých zlúčenín VOC. Farby sa môžu aplikovať aj v miestnostiach ktoré sú používané /kancelárie, domácnosť/.

Popisovateľná farba Sketchpaint nemá dokonca žiadne VOC.

Sketchpaint +

Náročnosť pri práci

Najjednoduchšia práca je s farbou Sketchpaint, ktorá je vyslovene určená pre hobby DIY a zvládne ju aj laik.

Sketchpaint +

Cena

Cenu som pri každej farbe prepočítala na náter plochy v rozmere 6m2. Najdrahší je set pre náter popisovateľnej farby na stenu Ideapaint. Cenovo je jednoznačne najvýhodnejšia farba Sketchpaint.

Sketchpaint +

Zrhnutie

Produkt Sketchpaint má spomedzi ostatných farieb najviac výhod.

sketchpaint popisovatelná farba na stenu

Záverom : V prípade ak sa rozhodujete nad jednotlivými popisovateľnými farbami, jednoznačne najlepšie vlastnosti a s prihliadnutím na cenu, má najviac výhod farba Sketchpaint.

Toto porovnanie sa však týka len technických údajov a nezahŕňa praktický test, ktorý by určite dal lepší prehľad do kvality porovnávaných produktov Ideapaint, Sketchpaint, Smart Wall Paint.

Neváhajte nás kontaktovať 041/2028892 alebo objednať si popisovateľný náter na stenu aj s pomôckami u nás v eshope.

čistič a popisovače k whiteboardovej farbe
Michal Fojcík

Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.