Postupy

Patina - Návod ako na patinovanie dreva

Patina - Návod ako na patinovanie dreva

Najbežnejší spôsob, ako patinovať nábytok, je jemné odstránenie vrchnej vrstvy náteru po jej vyschnutí, čím sa odkryje drevo alebo predchádzajúca vrstva náteru. V tomto článku vám ukážeme 4 spôsoby, ako patinovať drevo

Patina - Návod ako na patinovanie dreva



Patinovanie farbou Chalk Paint, alebo teda kriedovými farbami pre vytvorenie opotrebovaného vzhľadu nábytku je veľmi populárna a jednoduchá technika a dokonale sa hodí do vidieckeho štýlu bývania.

Najbežnejší spôsob, ako patinovať nábytok, je jemné odstránenie vrchnej vrstvy náteru po jej vyschnutí, čím sa odkryje drevo alebo predchádzajúca vrstva náteru.

Oblasti prirodzeného opotrebovania povrchu majú zvyčajne patinu, akými sú vyvýšené oblasti, lišty, hrany, rohy, plochy okolo kľučiek alebo držadiel, opierky a spodky kresiel alebo nohy a okraje stolov alebo horné časti bielizníkov.

V tomto článku vám opíšeme 4 rôzne spôsoby, ako môžete patinovať drevo.



Patina brúsnym papierom

1. Patinovanie brúsnym papierom


Na zbrúsenie vrchnej vrstvy náteru možno použiť jemný brúsny papier zr. 150. Čím silnejšie sa brúsny papier pritlačí, tým viac bude farba zbrúsená. Hrubým brúsnym papierom sa dosiahne väčšie zbrúsenie bez ohľadu na silu brúsenia.

Rozsah zbrúsenia závisí od osobných požiadaviek a lepšie je zbrusovať postupne a priebežne kontrolovať celkový vzhľad.

Patinovanie brúsnym papierom sa môže vykonať pred alebo po voskovaní. Patinovanie pred voskovaním vytvára prach z kriedovej farby, ktorý treba pred voskovaním alebo lakovaním nábytku dôkladne odstrániť.

Ak patinujte nábytok po voskovaní, stačí ho potom navoskovať tenkou vrstvou vosku



Patina na mokro

2. Patinovanie na mokro


Iný spôsob patinovania je patinovanie namokro, a to tak, že sa použije vlhká handrička alebo špongia. To znamená zotrieť farbu po jej vyschnutí, čím sa vytvorí jemnejšia patina, ktorá sa môže následne navoskovať alebo nalakovať.

Pre ochranu povrchu použite svetlý vosk Vintro Clear Wax, ktorý sa dá použiť samostatne alebo s tmavým voskom Vintro Dark Wax, čím sa dosiahne intenzívnejšia hĺbka a patina natieraného predmetu, predovšetkým na hranách zásuviek, dvierok a líšt.

Ak si želáte masívnejší vzhľad, použite niektorý z lakov na kriedové farby Vintro Lacquers



Patina vymývaním

3. Patinovanie vymývaním


Vymývanie farby si predstavte jednoducho tak, že na jeden odtieň sa nanesie druhý odtieň veľmi zriedenej farby, čím vynikne prirodzená patina.

Ako na to?

Na základný odtieň sa pre jeho zjemnenie nanesie priehľadná vrstva farby, ktorá sa poutiera, čím sa vytvorí jemný, zahmlený vzhľad. Týmto spôsobom sa zvýraznia lišty, rezba a prípadne nedokonalosti.

Dá sa použiť akákoľvek kombinácia farieb, avšak na tmavšiu základnú farbu sa zvyčajne používajú svetlejšie farby. Je to rýchly, a “nerovnomerný” spôsob nanášania farby, ktorého výsledkom je príjemný lesk dokončeného povrchu.


Tento spôsob sa dá použiť i na oživenie drevenej podlahy. Najprv predmet natrite kriedovou farbou v jednom odtieni a nechajte ju vyschnúť. Odlejte požadované množstvo kriedovej farby Vintro Chalk Paint druhého odtieňa do vhodnej nádoby a rozrieďte ju väčším množstvom vody, najlepšie v pomere 25 % farby a 75 % vody. Závisí to od toho, akú priesvitnú ju chcete mať. Naneste farbu na viaceré miesta a handričkou ju rozotrite po celom povrchu, aby sa dostala do textúry alebo rýh. Nadbytok farby poutierajte. Opakujte dovtedy, kým nie je celý povrch “umytý” farbou. Na hranách sa môže objaviť prirodzená mokrá patina. Ak je príliš intenzívna, po vyschnutí môžete miesta zatrieť patinovaním nasucho.

Patina na sucho

4. Patinovanie na sucho

Maľovanie alebo patinovanie nasucho je spôsob, ako zvýrazniť lišty a vytvoriť štruktúrovaný povrch.

Odlejte si veľmi malé množstvo (polievková lyžica) farby Vintro Chalk Paint alebo Vintro Metallic Paint na papierový tanier alebo do menšej nádoby. Ponorte iba špičku plochého štetca do farby a štetiny otrite do kuchynskej papierovej utierky alebo čistej suchej handričky, aby ste odstránili prebytok farby a štetec bol takmer suchý. Jemným ťahmi štetca pretrite rezbu, lišty alebo miesta, na ktorých chcete dosiahnuť štruktúrovaný povrch. Po pretretí by mala byť pôvodná farba viditeľná na väčšine natieraného predmetu. Pokračujte dovtedy, pokiaľ nedosiahnete požadovaný výsledok. Dosiahnutie výraznejšej štruktúry sa dá dosiahnuť viacerými vrstvami farby

Patina

4 spôsoby ako patinovať drevo

Ako vidíte, existuje viacero spôsobov, ako patinovať nábytok. Najčastejšie je používaný prvý spôsob, teda patinovanie brúsením. Ale je na vás, ktorý z nich vyskúšate ako prvý resp. ktorý vám začne vyhovovať. Určite odporúčame patinovanie vyskúšať.



Pre inšpiráciu odporúčame prečítajte si aj náš ďalší článok, kde sa venujeme 65 odtieňom kriedovej farby. Za každým z nich je jedinečný príbeh, ktorý Vás isto nadchne.

Alebo ak vás zaujíma, na aké podklady a povrchy je možné natierať kriedovú farbu, prečítajte si tento náš článok v ktorom sa venujeme všetkým možným aj nemožným povrchom.



Je to jednoduché, len nechajte zo seba vyjsť svojho vnútorného umelca.


V tomto článku sme na patinovanie použili nasledovné produkty:


Ak sa Vám článok o patinovaní páčil, budeme radi ak ho podporíte nákupom kriedových farieb v našom eshope efarby.sk alebo navštívite našu predajňu farby laky v obchodnom centre IDEA - Žilina. Zároveň sa veľmi tešíme na Vaše fotografie "pred a po" z patinovania. Budeme veľmi radi, ak sa s prácou pochválite a nám ich pošlete na info@efarby.sk, vďaka čomu môžete získať 30€ na ďalší nákup u nás.

Kriedové farby, chalk paint, Vintro

  • Najpredávanejší
Odobrať
VINTRO

VINTRO CHALK PAINT - Kriedová vodou riediteľná farba (zákazkové miešanie)

Vintro Chalk Paint je kriedová ekologická vodou riediteľná farba. Je nekvapkajúca, ľahko sa nanáša, rýchlo schne a má vynikajúce… Viac
+194 variantov
Odobrať
VINTRO

VINTRO EXTREME LACQUER - Lak na kriedovú farbu

Vintro lak je vrchný, vodouriediteľný, ekologický vrchný náter pre povrchy natreté kriedovou farbou Vintro. Môže sa tiež použiť… Viac
+3 varianty
Odobrať
VINTRO

VINTRO WAX - Vosk na kriedovú farbu

Krémovo jemný vosk na ochranu maľovaných povrchov. Vosk je vhodný pre zavoskovanie povrchov , ktoré boli natreté kriedovou farbou… Viac
+2 varianty
Odobrať
VINTRO

VINTRO PRIMER - Základný náter pod kriedovú farbu

Vintro Primer je základná vodouriediteľná podkladová farba. Ideálna je pre náter nových alebo neošetrených povrchov z mäkkého… Viac
+1 variant
Odobrať
VINTRO

VINTRO METALLIC - Metalická kriedová farba

Vintro Chalk Paint je kriedová ekologická vodouriediteľná farba. Je nekvapkajúca, ľahko sa nanáša, rýchlo schne a má vynikajúce… Viac
+6 variantov
Odobrať
VINTRO

VINTRO CONCRETE EFFECT PAINT - Farba s efektom betónu

Inovatívna dekoratívna farba s efektom betónu, ktorá dodá vášmu interiéru zaujímavosť a štýl. Umožňuje vytvárať mimoriadne efekty… Viac
+4 varianty
Odobrať
VINTRO

VINTRO Started Kit - Štartovacia sada tmavá

Uvádzacia štartovacia sada, ktorá je výberom všetkého, čo k práci s kriedovými farbami budete potrebovať. Súčasťou balenia je… Viac
Odobrať
VINTRO

VINTRO Started Kit - Štartovacia sada svetlá

Uvádzacia štartovacia sada, ktorá je výberom všetkého, čo k práci s kriedovými farbami budete potrebovať. Súčasťou balenia je… Viac
Michal Fojcík

Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.