Inšpirácia

Na aký podklad, materiál je vhodná kriedová farba - Chalk Paint

Na aký podklad, materiál je vhodná kriedová farba - Chalk Paint

Kriedová farba je vhodná na drevo, dyhu, melamín, obklad, plast, stena, kov, textil, koža, zamat, chytá a drží na všetkých materiáloch. Popíšeme vám však jednotlivé postupy, ktoré by bolo vhodné pri natieraní dodržať.

Na tento projekt budete potrebovať

Kriedové farby na drevo Nakupovať

Kriedová farba je v jednoduchosti povedané na všetky možné aj nemožné povrchy :)

Či už je to drevo, dyha, melamín, plast, stena, kov, textil, koža, zamat, chytá a drží na všetkých materiáloch. Popíšeme vám však jednotlivé postupy, ktoré by bolo vhodné pri natieraní dodržať.


Kriedová farba na drevený nábytok

Kriedová farba na drevo

Vhodná je na starožitné kusy nábytku, mahagónové drevo aj dub. Drevo postačí pred maľovaním odmastiť, netreba ho brúsiť. Niektoré drevo môže obsahovať tanín, farbivá alebo staré škvrny, ktoré môžu prerážať cez vrstvu kriedovej farby Vintro Chalk Paint .

Nazývame to prerážanie starého farbiva, ktoré sa zvyčajne prejavuje ako oranžové alebo ružové farebné mapy. Dá sa tomu zabrániť alebo zablokovať použitím laku Vintro Extreme Lacquer alebo základnej farby Vintro Supreme Primer , ktorú treba naniesť na celý povrch pred maľovaním farbou Vintro Chalk Paint.

Lak treba nechať pred maľovaním vytvrdnúť 24 hodín, aby účinne zablokoval prerážanie škvŕn. Tento spôsob sa dá taktiež použiť na impregnáciu hrčovitého nového dreva, škvŕn na stropoch, stenách alebo podlahe.

Kriedová farba na obklad, obkladačky dlaždice

Kriedová farba je vhodná aj na obklad. Treba však dodržať odporúčaný postup, ktorý hovorí. Starý obklad najprv odmastiť napríklad Liehom. Natrieť obklad kriedovou farbou v 2 alebo 3 vrstvách. Následne farbu zafixovať lakom na kriedovú farbu v jednej vrstve. Lak môže byť lesklý alebo matný, výber je na vás. 

Farba bude držať aj na dlažbe, teda na podlahe, avšak len v prípade, že po podlahe nebudete šúchať nábytok resp. budete chodiť bosí alebo v papučkách. V prípade náteru dlažby prelakujte kriedovú farbu vodouriediteľným polyuretánovým lakom aspoň v 2 vrstvách. Zvýšite si tak násobne životnosť.

Ako natrieť obklad kriedovou farbou?

1. Odmastite obklad liehom alebo bežným čistiacim prostriedkom

2. Aplikujte farbu na obklad Vintro v 2 vrstvách

3. Zafixujte farbou bezfarebným lakom Vintro Extreme lacquer

Kriedová farba na dyhu alebo melamín

Chalk paint na dyhu, melamín

Intarzovaný, melamínový a dyhovaný nábytok. Po očistení sa dá intarzovaný, melamínový a dyhovaný nábytok hneď maľovať. Odporúčame skontrolovať, či je intarzia alebo dyha neporušená, a prípadné prázdne miesta zatrieť tmelom na drevo.

Často okraje intarzie presvitajú cez nanášanú farbu, čo môže byť zvýraznené ako zaujímavý vizuálny prvok nanesením kontrastnej farby alebo metalickej farby.

Kriedová farba na steny alebo neošetrené drevo

Chalk paint na stenu

Napríklad farba Vintro Chalk Paint vie dosiahnuť príjemný vzhľad na maľovanom dreve, avšak pri maľovaní neošetreného dreva alebo stien prvá vrstva vsiakne dovnútra a nevytvorí požadovaný vzhľad. Preto odporúčame na prvý náter zriediť farbu vodou v pomere 50:50 alebo použiť Vintro Supreme Primer.

Ak drevo obsahuje nejaké hrče, ktoré by mohli uvoľňovať miazgu, odporúčame drevo impregnovať lakom Vintro Extreme Lacquer, a tým nie je nutné robiť náter zriedenou farbou Vintro Chalk Paint alebo použiť Vintro Supreme Primer. Po vyschnutí môžete natrieť povrch farbou Vintro Chalk Paint do požadovaného vzhľadu

Kriedová farba na čalúnenie, kožu, zamat, brokát, bavlnu...

Vintro kriedová farba na čalúnenie

V domoch býva veľa stoličiek a kresiel, či už stoličky v kuchyni alebo zamatové kreslá a nemoderné kožené kreslá, ktoré iba čakajú na druhú šancu, ktorú im najjednoduchšie dajú farby Vintro Chalk Paint.

Bez ohľadu na typ poťahu, či je to brokát, zamat, bavlna, koža, vinyl alebo vlna, postup je rovnaký. Musíme však zdôrazniť, že maľovanie textílií na stoličke alebo kresle trvá niekoľko dní a nie je to okamžitá záležitosť. Zmení sa tým vzhľad textílie, pretože ide o maľovanie, nie farbenie materiálu. Textília sa stane tuhšou a po navoskovaní bude pôsobiť skôr ako koža. Vosk umožní textílii byť jemnou a elastickou a zároveň ju chráni. Ak je textília s bohatým vzorom, obrysy niektorých vzorov budú viditeľné, čo pridá na zaujímavosti celkového vzhľadu.

Ako na no?

Najprv treba stoličku alebo kreslo očistiť, najlepšie vysávačom pre odstránenie prachu. Odlejte požadované množstvo farby Vintro Chalk Paint do vhodnej nádoby a rozrieďte ju vodou v pomere 30:70 (farba:voda). Prvé dve vrstvy majú byť dosť vodové a nanášanie bude trochu špinavou prácou. Pri maľovaní textílie je vhodnejšie nanášať tenšie vrstvy a po vyschnutí ich jemne prebrúsiť, než naniesť hrubú vrstvu, pretože počas schnutia popraská.

Rovnomerne naneste na textíliu prvú vrstvu, v prípade zamatu alebo textílie s vlasmi nanášajte farbu tak, aby vlasy ležali. Nechajte vyschnúť v teplej miestnosti aspoň 24 hodín.

Nebuďte sklamaní z prvej vrstvy, že vyzerá, akoby to bolo obliate vápenným mliekom. Pred nanesením druhej vrstvy povrch prebrúste jemným brúsnym papierom. Vzniknutý prach povysávajte. Brúsenie zabraňuje stuhnutiu textílie a znižuje pravdepodobnosť popraskania farby. Naneste druhú vrstvu farby rozriedenej v tom istom pomere 30:70 (farba:voda). Nechajte vyschnúť v teplej miestnosti aspoň 24 hodín a po vyschnutí jemne prebrúste. Naneste tretiu vrstvu farby rozriedenej v pomere 40:50 (farba:voda). Nechajte vyschnúť v teplej miestnosti aspoň 24 hodín a po vyschnutí jemne prebrúste.

Voskovanie čalúneného nábytku

V prípade tmavej textílie alebo s bohatým vzorom tri nátery nestačia, no štvrtý náter farby rozriedenej v pomere 50:50 (farba:voda) by mal stačiť. Keď budete spokojný s výsledkom, po vyschnutí naneste štetcom alebo bezchĺpkovou handričkou tenkú vrstvu vosku Vintro Wax. Vosk poriadne zapracujte do náteru a potom vyleštite. Odporúčame, aby ste naniesli dve vrstvy vosku Vintro Wax, pričom druhá vrstva môže byť tmavý vosk, ktorý dodá iný vzhľad, ak nechcete mať po svetlom vosku mierne starožitný vzhľad.

Kriedová farba na textil - máčanie

Je to rýchly a jednoduchý spôsob farbenia textílií, aby ladili s vaším zariadením, a je vhodný najmä na prírodné textílie z ľanu a bavlny.

Najprv si pripravte roztok farbiva zriedením 30 ml Vintro Chalk Paint v 1 litri teplej vody. Roztok dôkladne premiešajte, aby sa farba rovnomerne rozptýlila.

Textíliu úplne ponorte do roztoku farbiva a pohybujte ňou, aby sa farbivo všade dostalo.

Keď je zafarbenie podľa vašich predstáv, vyberte ju z roztoku. Zľahka ju vyžmýkajte a dajte ju vysušiť do sušičky alebo na šnúru. Po vysušení ju vyžehlite. Teplo počas žehlenia napomáha uchovať farbivo v textílii, ktorú je potom možné prať v studenej vode.

Po vysušení bude mať textília trochu slabší odtieň ako samotná farba. Ak chcete dosiahnuť intenzívnejšie zafarbenie, opakujte proces farbenia v roztoku s rovnakým zložením.


Kriedová farba na kov

Vintro kriedová farba na kov

Väčšina kovových častí nábytku alebo iných predmetov sa dá namaľovať farbou Vintro Chalk Paint. Najprv povrch očistite roztokom s odmasťovačom napríklad liehom.

Ak sú tam miesta s hrdzou, odstráňte ju jemnou drôtenkou s pastou zo sódy bikarbóny a vody. Po očistení namaľujte a ošetrite povrch podľa svojich požiadaviek.

Kriedová farba na sklo, porcelán a keramiku

Chalk paint na keramiku, sklo


Maľovanie sklených svietnikov, starých sklených váz, kvetináčov, dekorácií, ozdobných tanierov alebo šálok je lacný a jednoduchý spôsob ako oživiť interiér. Pred maľovaním kriedovou farbou Vitro Chalk Paint očistite povrch roztokom s odmasťovacím mydlom alebo liehom, ak je povrch mastný.

Maľovanie na sklo je pomerne jednoduché, iba trvá dlhšie vyschnutie farby, pretože je na nenasiakavom povrchu. Po vyschnutí urobte konečnú úpravu natretého povrchu podľa svojich požiadaviek.

Vo väčšine prípadov, napr. skrinky so sklenými dvierkami a stolíky so sklenou tabuľou, bude zrejme praktickejšie maľovať na vnútornú stranu skla, pričom treba mať na pamäti, že maľbu, ornament alebo slová treba maľovať zrkadlovo.

Ak pri maľbe na sklo urobíte chybu, farba sa dá ľahko odstrániť škrabkou na čistenie skla. Podobne ako na sklo môžete priamo maľovať na porcelán alebo keramiku a namaľovaný povrch navoskovať alebo nalakovať.

Kriedová farba sa neodporúča na maľovanie šálok, alebo tanierov, ktoré používate každý deň.

Kriedová farba na plast

Kriedová farba na plast

Plastové kreslá, stoly, dekorácie, kvetináče a rámiky sú relatívne lacné a náter farbou Vintro Chalk Paint im dodá výnimočnosť. Pred maľovaním ich očistite roztokom s odmasťovacím mydlom a náter nakoniec buď nalakujte lakom Vintro Lacquer, alebo navoskujte voskom Vintro Wax, podľa toho, či budú v interiéri alebo exteriéri

a ďalšie...

Ako vidíte, kriedová farba sa môže použiť na akýkoľvek povrch. Nový život môžete teda vdýchnuť čomukoľvek, čo skladujete doma: "to sa raz zíde" :)

Ak vás zaujíma, ako vytvoriť patinu, určite si prečítajte aj náš ďalší článok v ktorom vám dáme hneď 4 možnosti, ako na patinovanie.

A určite nám pošlite fotografie pred a po z vašej renovácie - projektu alebo mikro projektu. Potešíte a inšpirujete tým nielen nás v písaní článkov, ale aj ostatných, ktorých nadchla myšlienka renovácie rovnako ako nás. Všetky kriedové farby, vosky, základné farby aj laky na kriedové farby kúpite v našom eshope, čím podporíte aj tvorbu takéhoto obsahu v našom blogu. Ďakujeme :)

kriedová farba

  • Najpredávanejší
Odobrať
VINTRO

VINTRO CHALK PAINT - Kriedová vodou riediteľná farba (zákazkové miešanie)

Vintro Chalk Paint je kriedová ekologická vodou riediteľná farba. Je nekvapkajúca, ľahko sa nanáša, rýchlo schne a má vynikajúce… Viac
+194 variantov
  • Na tomto ušetríte
Odobrať
Chromos-Svjetlost

AQUALUX SHABBY CHIC - Kriedová farba na drevo

AQUALUX SHABBY CHIC je kriedová farba na báze akrylového polyméru, určená pre dekoráciu drevených povrchov nábytku v ´´Shabby… Viac
+12 variantov
Odobrať
VINTRO

VINTRO PRIMER - Základný náter pod kriedovú farbu

Vintro Primer je základná vodouriediteľná podkladová farba. Ideálna je pre náter nových alebo neošetrených povrchov z mäkkého… Viac
+1 variant
Odobrať
VINTRO

VINTRO METALLIC - Metalická kriedová farba

Vintro Chalk Paint je kriedová ekologická vodouriediteľná farba. Je nekvapkajúca, ľahko sa nanáša, rýchlo schne a má vynikajúce… Viac
+6 variantov
Odobrať
VINTRO

VINTRO Started Kit - Štartovacia sada tmavá

Uvádzacia štartovacia sada, ktorá je výberom všetkého, čo k práci s kriedovými farbami budete potrebovať. Súčasťou balenia je… Viac
Odobrať
VINTRO

VINTRO Started Kit - Štartovacia sada svetlá

Uvádzacia štartovacia sada, ktorá je výberom všetkého, čo k práci s kriedovými farbami budete potrebovať. Súčasťou balenia je… Viac
Michal Fojcík

Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.