Zo života efarby

Pomáhajme si.

Pomáhajme si.

V sklade pri expedovaní objednávok nepoužívame nové krabice a nekupujeme plastovú bublinkovú fóliu, ale radšej vdýchneme druhý život použitej krabici, či použitej stretch fólii, ktorá nám zas slúži ako výplň. Áno, je s tým viac práce a balík nevyzerá krásne, ale na druhú stranu nie je takou príťažou pre samotnú prírodu. Aj preto sme sa rozhodli, že podporíme skvelú myšlienku Občianskeho združenia Kompostujeme.

Pomáhajme si

Dobré myšlienky a šikovných ľudí treba podporovať. O to viac, ak sa jedná o ochranu životného prostredia a prírody samotnej.

A práve preto v sklade pri expedovaní objednávok nepoužívame nové krabice a nekupujeme plastovú bublinkovú fóliu, ale radšej vdýchneme druhý život použitej krabici, či použitej stretch fólii, ktorá nám zas slúži ako výplň. Áno, je s tým viac práce a balík nevyzerá krásne, ale na druhú stranu nie je takou príťažou pre samotnú prírodu.

Aj preto sme sa rozhodli, že podporíme skvelú myšlienku Občianskeho združenia Kompostujeme.

 

Pred časom nám zavolal Michal Vavrík, 25-ročný chalan zo Žiliny, ktorý pred pár rokmi založil Občianske združenie Kompostujeme s cieľom rozširovať kompostovanie medzi ľudí. Dozvedel som sa, že je to veľmi šikovný človek, ktorý z nuly buduje v Žiline komunitné kompostéry pre ľudí, ktorí žijú na sídliskách. Zároveň prednáša a vzdeláva ľudí ako vďaka kompostovaniu vracať prírode to, čo nám požičala.

 

Ako mi sám na stretku opisoval, tak pretaviť myšlienku komunitného kompostovania do reality, je zložitejšie, než by si človek myslel.

 

V prvom rade, musel vybaviť na mestskom úrade potrebné  povolenie na výstavbu komunitného kompostéra na sídlisku. To znamená "otravovať" mestských poslancov až dovtedy, dokým nad touto myšlienkou nezačnú reálne uvažovať a potom ich doviesť k tomu, aby zrealizovali potrebné kroky a získať pečiatku. 

Okrem toho sa potrebujete prehrabať haldou frfľošov a získať podporu od komunity ľudí, ktorým sa táto myšlienka páči a budú používať a obhospodarovať kompostér vo svojom okolí.

Musíte získať dobrovoľníkov, ktorí vám pomôžu s výtavbou kompostéra a jeho kontrolou v neskoršom čase.

A v neposledom rade musíte odniekiaľ získať peniaze na jeho výstavbu. Taký kompostér totiž stojí tisícky eur.

 

Uriadiť sa to podarí skutočne len človeku, ktorý je pre vec zapálený a húževnato ide za svojim presvedčením až dokým sa sen nestane skutočnosťou. A presne takým nadšeným človekom Michal je. Jeho zápal preskočil aj na mňa a preto sme sa rozhodli, že efarby myšlienku komunitného kompostovania podporia a poskytnú materiálnu pomoc, aby sa táto skvelá vec mohla realizovať.

Na vyrobenie kompostéra sa zíde každá dobrovolná pracovná duša. Musí mať však jednu dôležitú vlastnosť. Musí prísť s dobrou náladou. So smiechom ide totiž práca od ruky :)

No a takto to nejak vyzeralo v plnom nasadení, keď sa zváralo, odmasťovalo a natieralo:

 

psik komposuj.me

Najväčší pomocník a hlavný kompostmajster :)

 

kompuj.me skladanie kompostera

Surové železo, ktoré slúži ako vnútorný rám kompostéra pripravené na zváranie.

 

pozváraný rám kompostéra

 Hotový pozváraný rám kompostérov pripravený na odmasťovanie a natieranie antikoróznou farbou.

 

Drevo na vonkajší plášť kompostéra

Halda dreva, ktorá bude tvoriť plášť kompostéra. Je pripravené na dvojnásobný náter lazúrami a farbami, ktoré ho ochránia na dlhé roky pred poveternosťou.

 

kompostmajster

Peter, hlavný kompostmajster. Ako hovorí Mišo Vavrík: "Peter je človek, ktorý nám spadol ako z neba, presnejšie z Domu svätého Vincenta v Žiline. Pravidelne sa stará o  naše komunitné kompostéry. Skromný, pracovitý chlap, ktorý sa ocitol v hmotnej núdzi, ale spoločnou pomocou sa mu črtá šanca na lepší život."

 

maľovanie plášťa kompostéru

Maľovanie plášťa kompostéru špeciálnou lazúrou s UV filtrami, ktoré drevu poskytnú niekoľkoročnú ochranu.

 

Michal Fojcík efarby.sk a kompostuj.me

A to som ja, hlavné zavadzátko :) Sám verím, že kompostovanie je vynikajúca vec a veľmi rád by som na svojej ulici vedľa kontajnerov na separovaný odpad a kontajneru na nepotrebné oblečenie mal aj kompostér, ktorý by nám späť vracal výživnú pôdu.

 

Komposter efarby.sk

Hotový natretý jeden z troch chlievikov kompostéra.

 

preprava kompostera

Kompostér má svoju váhu a tak sa musel prepraviť nákladým autom na korbe a na miesto ho chlapci dostali paletovým vozíkom.

 

Komposter na bajzovej ulici v Ziline

A toto už je kompostér osadený na miestom sídlisku na Bajzovej ulici v Žiline. V prvom chlieviku sa nachádza čerstvý bio odpad. V druhom dozrieva kompost. V treťom je náraďovňa.

Verím, že spoločnými silami bude podobných kompostérov pribúdať a to nielen v Žiline ale aj v iných mestách na Slovensku. Je k tomu potrebná spoločná iniciatíva a aktívna pomoc nás všetkých. Preto ak vás myšlienka komunitných kompostérov oslovila a tento článok sa vám páči, zdieľajte ho medzi svoje okolie. Pomôžeme tak spoločnými silami prírode.

"Nevyrábajme odpad, ale zabráňme mu vzniknúť. Varme len toľko, koľko zjeme. Separujme, čo sme vyhodili. Recyklujme, čo sme vyseparovali. Vyrábajme len to, čo naozaj potrebujeme k životu."

 

Ak sa vám myšlienka kompostovania páči a chceli by ste sa o nej dozvedieť viac, určite navštívte web Občianskeho združenia kompostuj.me, kde nájdete plno návodov a skvelých rád ako začať.

 

kompostuj.me efarby.sk

Aj my v efarby.sk veríme v prirodzený kolobeh organickej hmoty. Čo sme dostali, vracajme späť.

 

Michal Fojcík

Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.