Inšpirácia

Konštrukčná ochrana dreva a drevostavieb - ochrana dreva v exteriéri

Konštrukčná ochrana dreva a drevostavieb - ochrana dreva v exteriéri

Správnym návrhom stavby drevodomu či dreveničky, presahom strechy, zošikmením či zaoblením hrán, je možné dosiahnuť to, že sa neprejavia dôsledky pôsobenia vody či UV žiarenia tak skoro, čím sa predĺži jej živostnosť.

Na tento projekt budete potrebovať

Impregnácie na ochranu a prevenciu dreva Nakupovať
Lazúry na drevo Nakupovať
Oleje a vosky Nakupovať

Základ živostnosti každej drevostavby, drevodomu, obkladu, altánku, plotu, či terasy sa začína pri konštrukčnom riešení stavby. Ako má správne vyzerať taká konštrukčná ochrana dreva ? Povieme si aj pravidlo ochrany dreva v exteriéri. Dozviete sa tiež, ako na povrchovú úpravu dreva nátermi, lazúrami a olejmi.

Pri konštrukčnej ochrane stavby sa hovorí vždy len o "rozmerovo nestabilných drevených výrobkoch, to sú : altánky, ploty, terasy, drevenice, zruby, drevodomy. Zjednodušene povieme, že je to "všetko čo je v exteriéri a prší na to"

"Princípom je zamedzenie prieniku vlhkosti do dreva. "

Ešte pred zhotovením drevostavby je dôležité si uvedomiť, že na drevo v exteriéri vplývajú poveternostné vplyvy.

Správnym návrhom stavby drevodomu či dreveničky, presahom strechy, zošikmením či zaoblením hrán, je možné dosiahnuť to, že sa neprejavia dôsledky pôsobenia vody či UV žiarenia tak skoro, čím sa predĺži jej živostnosť.

Je potrebné dodržiavať pri stavbe drevodomu, plotu či altánku tieto zásady.

Zásady konštrukčnej
ochrany dreva

  1. presahom strechy drevodomu a obmedzením podielu čelného dreva ochránite povrch dreva pred celodenným pôsobením UV žiarenia
  2. zošikmením drevených plôch strechy a balkónového zábradlia a zaoblením drevených hrán, sa zamedzí poškodenie dreva následkom pôsobenia vody, pretože voda z takýchto drevených plôch ľahko odtečie
  3. odsaďte drevené fasádne obklady od zeme minimálne 30cm
  4. oplechovaním ochránite vodorovné drevené plochy ako napr. povrch drevenej bránky
  5. odsaďte stĺpy dreveného altánku od zeme oceľovými pätkami
  6. vyspádujte rovné plochy ako drevené terasy, tak aby mohla voda odtekať

Adler Pullex referencia

Pravidlo ochrany
dreva v exteriéri

Samotný náter dreva nikdy nenahradí nedostatočnú konštrukčnú ochranu dreva. Rovnako tak, len konštrukčná ochrana dreva zvyčajne nestačí. Optimálna ochrana drevostavby sa dodatočne zabezpečí povrchovou úpravou, čiže olejmi alebo lazúrami na drevo.

Keďže je drevo "živý organizmus" a dýcha, upúšťa sa od používania hrubovrstvových lazúr, ktoré na dreve vytvoria lakový film. Je to najmä z toho dôvodu, že drevo síce nepríma vlhkosť, ale nemôže ju ani vylučovať. Časom sa tak drevo pod náterom aj tak poškodzuje.

V súčasnosti je trend pri náteroch na drevo v uprednostňovaní vodouriediteľných tenkovrstvových lazúr, či prírodných olejov na drevo. Pričom sa odporúčajú použiť vždy minimálne 2-3 vrstvy, ako dostatočná ochrana náterom dreva v exteriéri. Ako správne postupovať pri natieraní, sa dozviete v samostatnom článku.

Netreba zabúdať, že po rokoch, je dôležitá pravidelná údržba drevostavby pomocou špeciálnych prípravkov na drevo

Neviete si vybrať či pre svoju stavbu použiť lazúru, krycí lak, alebo olej?

efarby adler

Pokiaľ sa neviete rozhodnúť, akú lazúru na drevo, či olej si máte zvoliť pre svoju dreveničku, drevodom, kontaktujte nás 041/2028892 a radi Vám poradíme, prípadne za Vami vyšleme vyškoleného technika, ktorý s Vami stavbu a použitie náterov prekonzultuje.

Michal Fojcík

Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.