Postupy

Fotonávod: Ako natrieť kovovú bránu?

Fotonávod: Ako natrieť kovovú bránu?

Na tento projekt budete potrebovať

Farby na kov Nakupovať

Kovová brána je často súčasťou našich domovov. Pekne upravená brána je skvelým doplnkom pre dobre vyzerajúci dom. Aby vaša brána vyzerala ešte lepšie, natrite ju správnym náterom. Neviete čím a ako? Jednoducho vám poradíme vo fotonávode. Ako natrieť kovovú bránu?

Čo budete potrebovať?

 

Ako postupovať?

  1. V prvom rade je potreba hrdzu a špinu z povrchu brány očistiť. Dokonalá príprava povrchu vám zabezpečí vyššiu životnosť farby. Hardlux Direct 3v1 môžete použiť aj priamo na koróziu, avšak ak ju predtým ošetríte a zbrúsite náter vám dlhšie vydrží.

2. Drôtenou kefou očistíme hrubú špinu a častice, ktoré nedržia na povrchu. Napríklad aj olupujúci sa starý náter. Ako natrieť kovovú bránu, aby vyzerala ako nová?

3. Brúsnym plátnom vybrúsime koróziu ideálne až do živého kovu. 

4. Po tom ako sme povrch obrúsili ostane na ňom prach. Aj ten je potreba odstrániť, aby vám farba na povrchu držala. Zoberieme preto štetec a povrch oprášime. (prípadne si vieme pomôcť aj vapkou, čiže prúdom vody pod vysokým tlakom)

5. Pre dokonale čistý povrch použijeme vlhkú handru, ktorou celý plot prejdeme a očistíme. 

6. Maliarskou páskou urobíme jednoduchý test priľnavosti povrchu. Pásku priložíme a nalepíme na očistený povrch. Následne ju sthrneme. 

7. Ak páska ostane čistá, povrch je pripravený na aplikáciu farby. Pokiaľ na páske máte prach, hrdza alebo starý náter, musíme sa vrátiť k čisteniu alebo brúseniu a predchadzajúci postup znova opakovať. Až keď je páska čistá vieme, že sme plot dokonale pripravili na náter. 

8. Otvárakom na plechovky otvoríme farbu Hardlux Direct 3v1. Pokiaľ potrebujete farbu zriediť a zdá sa vám príliš hustá použite syntetické riedidlo podľa potreby, maximálne však v 5%. 

9. Predtým ako farbu použijeme poriadne ju premiešame. 

10. Hardlux Direct 3v1 má vysokú kryciu schopnosť a viskozitu. 

11. Aplikácia základného náteru pri Hardluxe Direct 3v1 nie je potrebná. Všeobecne však platí, že čím je kov viac odizolovaný od vonkajšieho prostredia a má viac vrstiev náteru na sebe, tým sa predlžuje jeho životnosť. Základná farba na kov, ktorá je vhodná je Kemolux. 

12. Aplikujte dva nátery. 

 

Čím natrieť?

Hardlux Direct 3v1 je kvalitná farba, ktorú odporúčame hlavne do exteriéru na skorodované povrchy, ktoré sa ťažko očisťujú od korózie a sú aj na menej dostupných miestach. Farba je odolná a pri správne pripravenom povrchu vydrží niekoľko rokov. Dá sa však aplikovať aj na povrch, ktorý má známky korózie. To je jeho hlavnou výhodou, priamy náter na koróziu.

Vplyvom poveternostných podmienok sa neolupuje a nemení svoje ochranné vlastnosti. Takže sa vám nemôže stať, že povrch budete musieť ošetrovať znova v krátkej dobe.

Farba je 3v1 čo šetrí váš čas a peniaze. Stačí dva krát aplikovať náter. 3v1 obsahuje základnú farbu, plnič a vrchnú farbu. Samozrejme platí čím viac vrstiev, tým lepšia ochrana kovu pred vonkajším prostredím. Ak farbu aplikujete na meď alebo hliník odporúčame Kemolux Multi Primer.

Antikorózne farby fungujú na princípe, že ak je kov ochránený vrstvou náteru od vonkajšieho prostredia a nedostane sa k nemu voda, vlhkosť alebo soli má oveľa dlhšiu životnosť.

Pokiaľ hľadáte efektnú farbu s metalickými čiastočkami ideálny je Hardlux Direct Metal.

Ak sa pustíte do odstraňovania hrdze odhrdzovačom tip pre vás je Korex. Na hrdzu sa aplikuje máčaním alebo štetcom po tom ho necháte pôsobiť 2-3 hodiny. Ak máte koróziu viac zažratú do povrchu postup je lepšie opakovať viac krát. Následne očistite kefou a povrch už neoplachujte. Ideálne ak tento postup urobíte pred tým ako budete aplikovať farbu, aby bol kov aspoň čiastočne očistený od hrdze a odhrdzovač je dokonalý kompromis medzi ručným čistením a pieskovaním.

V prípade, že na vašom kovovom povrchu sa vytvorila hrubá vrstva hrdze ideálne je použiť efektívnejší spôsob HARDLUX RUST BEATER. Je to základný aj medzivrstvový náter, ktorý sa taktiež môže aplikovať priamo na hrdzu. Následne hrdzu viaže, neutralizuje a zastavuje jej šírenie, takže naňho môžete aplikovať ďalšiu vrstvu farby.

Ďakujeme za zdieľanie článku na sociálnych sieťach.


Prečítajte si aj naše ďalšie články, ktoré by vás mohli zaujať a určite v nich nájdete mnoho ďalších hodnotných informácií:


Čistenie a odstránenie korózie z kovov a predchádzanie jej vzniku


Ako si vybrať správne? Farba na hrdzu, kov, pozink a oceľ

Ako vzniká korózia kovov?


Hardlux Direct 3v1
nájdete na našej stránke efarby.sk. Objednajte si z pohodlia domova a farba bude nasledujúci deň u vás.

Ak sa potrebujete poradiť individuálne resp. výhodne kúpiť farbu Hardlux Direct 3v1, využite zákaznícku linku nášho internetového obchodu: 041/202 88 92 alebo nám napíšte na objednavky@efarby.sk. Tešíme sa na vás

Sme efarby.sk | Internetoví špecialisti na farby pre priemysel aj hoby segment.

Alžbeta Mášová

Členka tímu efarby.sk, pre ktorú neexistujú problémy, iba výzvy. Snaží sa priniesť do tímu kreatívneho ducha a pomáha zákazníkom pri výbere ideálnych produktov priamo pre ich potrebu.