Postupy

Farby na kovový plot a ako ho správne natrieť?

Farby na kovový plot a ako ho správne natrieť?

Pravidlo pri natieraní akéhokoľvek náteru je, že povrch musí byť čistý, suchý, hladký a zbavený korózie. Nesmieme zabudnúť odmastiť povrch napríklad odmasťovačom - technický benzín a to hlavne pri novom kove. Ak je povrch menej mastný stačí aj saponát.

Strecha, plot, zábradlie alebo bleskozvod v exteriéri starne rýchlo a musí zvládať výkyvy počasia. Aj kov vyžaduje pravidelnú starostlivosť. Nie len aby vyzeral dobre ale si aj zachoval svoje vlastnosti. Ako natierať a čím natierať kovové materiály? Farby na kovový plot a ktorá z nich je najlepšia?

farby na kovový plot

Ako postupovať? Najdôležitejšie je pripraviť si povrch

Zub času sa na kove podpisuje, teplota a poveternostné vplyvy poškodzujú náter a ten sa časom začne odlupovať. Objaví sa hrdza a dôjde k poškodeniu predmetu možno až strate jeho funkčnosti. Preto je dôležité ho pravidelne natierať.

V prvom rade pred tým ako začnete natierať je potreba vyčistiť kov od starého náteru, prachu a špiny. Starú farbu je potreba obrúsiť buď ručne špachtľou a brúsnym papierom alebo elektrickou kotúčovou brúskou. Pokiaľ máte na kove veľa hrdze je potreba ju prebrúsiť drôtenou kefou, uhlovou brúskou alebo vŕtačkou s nadstavcom. 

Pravidlo pri natieraní akéhokoľvek náteru je, že povrch musí byť čistý, suchý, hladký a zbavený korózie. Nesmieme zabudnúť odmastiť povrch napríklad odmasťovačom - technický benzín a to hlavne pri novom kove. Ak je povrch menej mastný stačí aj saponát. Vyvarujte sa najčastejším chybám pri natieraní kovov. Pripravili sme pre vás článok, kde sme všetky chyby zhrnuli.

farby na kov

Aký náter si vybrať na plot?

Farby na kovový plot sú klasicky základ a vrch. Ak použijeme tento v dvoch vrstvách je potreba aby základný náter bol antikorózny. Hlavne do ohybov je potreba naniesť opakovane viac vrstiev. 

Vrchný náter slúži na to aby do základu neprenikala voda, čím sa môže dostať až k podkladu a znovu korodovať. Je potreba aby základná farba a vrchná boli kompatibilné. Akú farbu si vybrať? Syntetickú alebo vodouriediteľnú? Informácie nájdete v našom ďalšom článku.

Farba 2v1 verzus 3v1?

Ako ušetríte čas, peniaze aj námahu? Použijeme farbu 2v1. Sú to farby na kovový plot, ktorý spájajú základný aj vrchný náter. Ak je farba až 3v1 obsahuje navyše medzivrstvu s antikoróznou zložkou. Referenciu pre farbu Superkov 2v1 nájdete v tomto článku. 

Farba odoláva UV žiareniu, poveternostným vplyvom, je dostatočne pružná a nepraská pri tom ako sa podklad v lete rozťahuje a v zime sťahuje vplyvom vonkajších teplôt. Tieto farby sú vhodné okrem plotov aj na strechy, ako natrieť strechu celý postup a odporúčania nájdete tu. 

Používajú sa pri renovácií väčších plôch - konštrukcie stavieb alebo strechy. Nevýhodou je, že majú menšiu životnosť ako keď použijete kvalitný základ a vrch osobitne. 

farby na plot

Jednoduchý postup : 

  1. Podklad musí byť suchý a čistý, zbavený starého náteru
  2. Odmastíme povrch technickým benzínom
  3. Lokálne na skorodované časti použijeme odhrzovač
  4. Pokiaľ máte viac skorodovaný povrch odporúčame použiť Fest Primer.
  5. Vrchný náter Superkov 2 v 1.
superkov

Čo môžeme natierať Superkovom 2 v 1?

▶ Strecha, plot alebo zábradlie väčšinou ide o veľko metrážne plochy pri ktorých je dobre si uľahčiť prácu a použiť farbu 2v1. Superkov 2v1 je na tento účel úplne ideálny.

▶ Stojan na popínavé ruže chránime rovnakým náterom ako v prípade strechy alebo plotu.

▶ Potrubie a konštrukcie, ktoré sú uložené v zemi. Iné príslušenstvo ako držiaky vodných čerpadiel, rozvody vody. 

▶ v prípade okien, parapiet sa stretávame často s mastnotou. Je ju najskôr potreba dôkladne odstrániť. 

Prečítajte si naše ďalšie články a dozviete sa viac o tom ako správne natierať kovové materiály. 

Najlepšia farba na strechu – natierame a vyberáme

Referencia Superkov 2v1 farba na kov

Farba na kov chyby pri natieraní a správny výber farby?

Ak sa potrebujete poradiť individuálne resp. výhodne kúpiť farbu na strechu, využite zákaznícku linku našeho internetového obchodu: 041/202 88 92.

Sme efarby.sk | Internetoví špecialisti na farby pre priemysel aj hoby segment.

 

 

Farby na plot a strechu máme skladom:

Odobrať
DETECHA

Fest Primer - základný PU lak na kovy

Fest Primer je ochranný a kotviaci polyuretánový prípravok na kovové aj iné pórovité materiály. Zabraňuje rozvoju korózie,… Viac
+2 varianty
  • Najpredávanejší
Odobrať
DETECHA

SUPERKOV - Antikorózna syntetická farba 2v1

Superkov je základný i vrchný antikorózny náter na kov, plechové strešné krytiny, oceľové konštrukcie, odkvapy a pod. vystavené… Viac
+19 variantov
Odobrať
Tikkurila

PANSSARIPESU ROOF CLEANER - čistič strechy

Emulgačný čistiaci prostriedok obsahujúci čpavok určený na čistenie plechových striech. PRÍKLADY POUŽITIA Čistiaci prostriedok… Viac
+1 variant
Odobrať
COLOR COMPANY

COLOR COMPANY - Odhrdzovač

Odhrdzovač je kvapalina čírej farby, ktorá slúži na odstraňovanie hrdze z kovových podkladov. Zároveň je možné ho použiť aj ako… Viac
+2 varianty
Odobrať
ANZA

ANZA GO INDOOR SET - Sada štetcov do interiéru

Súbor plochých štetcov pre bežné maľovanie na farby a lazúry. Balenie obsahuje štetce 25 mm, 35 mm a 50 mm. Viac
+1 variant

5,90 € s DPH

skladom všetky varianty

U vás pozajtra

Alžbeta Mášová

Členka tímu efarby.sk, pre ktorú neexistujú problémy, iba výzvy. Snaží sa priniesť do tímu kreatívneho ducha a pomáha zákazníkom pri výbere ideálnych produktov priamo pre ich potrebu.