Farby na kov

Ako si vybrať správne? Farba na hrdzu, kov, pozink a oceľ

Ako si vybrať správne? Farba na hrdzu, kov, pozink a oceľ

Na tento projekt budete potrebovať

Farby na kov Nakupovať

Viete ako si vybrať farbu na kovové plochy? Vyberať si základ a vrch? Farbu 2v1 alebo dokonca 3v1? Na trhu je mnoho farieb a viete si vybrať z mnohých možnosti. Poradíme vám. 

Čo idete natierať? 

Farbu v prvom rade vyberajte podľa toho čo idete natierať. Pokiaľ ide o čerstvý pozink alebo ľahké kovy, tie majú zlú priľnavosť a preto je dobré použiť farbu na to určenú, ktorá sa vám časom z povrchu nezošúpe. Ak idete len pretierať strechu, ktorá je už niečím natretá, najskôr si skontrolujte, či je pôvodný náter dostatočne priľnavý na to, aby sa neodlupoval aj s novým náterom. 

Čím bol povrch natretý predtým?

Ďalším dôležitým faktorom, aby vám nový náter vydržal je vedieť, čím ste strechu natierali predtým. Bola to farba syntetická, polyuretánová alebo vodouriediteľná? Kto si to má pamätať. Toto vyriešime jednoducho. Ak neviete na akej báze bol pôvodný náter pri kúpe novej farby najskôr vyskúšajte. Malé množstvo farby na malom kúsku povrchu, ktorý nie je až tak viditeľný. Po tom len počkáte pár dní. Potom uvidíte, či farba nejako s povrchom zreagovala. Ak nie je suchá, odtláča sa a podobne, zvolený náter nie je správny. Skúšku spravte znova a s farbou na inej báze.

Čím idete natierať?

Farbu na povrch je potreba naniesť rovnomerne. Dôležité je pritom nevynechať žiadne miesto. Kov spopod náteru nesmie byť vidieť, inak sa k nemu môže dostať voda a vzniká tak náchylnosť na koróziu. 

Pri záhyboch, spojoch, rohoch je dôležité dbať na detaily. Pre ich prekrytie preto použite štetec. Farba sa s ním dobre rozotiera a dostane sa naozaj všade.

Na väčšie povrchy použite valček alebo striekaciu pištoľ. Pri pištoli je výhoda, že farbu nanesie rovnomerne a nezanecháva žiadne stopy po štetinách štetca. 

Akú farbu odporúčame?

Za nás je momentálne hitom antracitová farba na kov. Tú nájdete v širokej palete odtieňov Hardlux Direct 3v1. Ide o farbu, ktorá je určená na kovové povrchy a viete ňou natrieť naozaj všetko. 

  • odkvap, žľab
  • plochá strecha
  • šikmá strecha
  • plot, brána
  • pozinkovaný plot

Farba je antikorózna. Vďaka tejto vlastnosti vieme túto farbu aplikovať priamo na skorodované časti bez toho, aby sme použili základný náter. Na oceľ a hliník môžete rovnako nanášať túto farbu bez základu. Hliník je vhodné pred natieraním prebrúsiť, aby sme získali lepšiu priľnavosť. Pre pozink a meď použite ako základ Kemolux Multi primer. 

Farba Harlux 3v1 je základ, plnič a vrchný náter v jednom. Preto nemusíte kupovať všetky zložky zvlášť. Všetko máte v jednom nátere. Doprajte však podkladu vždy aspoň dve vrstvy náteru, aby životnosť bola čo najdlhšia.

Ďakujeme za zdieľanie článku na sociálnych sieťach.

Prečítajte si aj naše ďalšie články, ktoré by vás mohli zaujať a určite v nich nájdete mnoho ďalších hodnotných informácií:

Čistenie a odstránenie korózie z kovov a predchádzanie jej vzniku

Ako si vybrať správne? Farba na hrdzu, kov, pozink a oceľ

Fotonávod: Ako natrieť kovovú bránu?

Ako vzniká korózia kovov

Hardlux Direct 3v1 nájdete na našej stránke efarby.sk. Objednajte si z pohodlia domova a farba bude nasledujúci deň u vás.

Ak sa potrebujete poradiť individuálne resp. výhodne kúpiť farbu Hardlux Direct 3v1, využite zákaznícku linku nášho internetového obchodu: 041/202 88 92 alebo nám napíšte na objednavky@efarby.sk. Tešíme sa na vás

Sme efarby.sk | Internetoví špecialisti na farby pre priemysel aj hoby segment.

Alžbeta Mášová

Členka tímu efarby.sk, pre ktorú neexistujú problémy, iba výzvy. Snaží sa priniesť do tímu kreatívneho ducha a pomáha zákazníkom pri výbere ideálnych produktov priamo pre ich potrebu.