Zo života efarby

Ako sa vyberajú farby vo virtuálnej realite.

Ako sa vyberajú farby vo virtuálnej realite.

Ako sa vyberaju farby vo virtualnej realite

Skúšali ste už okuliare s virtuálnou realitou?

Predstavte si, že by ste prišli k nám do efarby.sk a my Vám také okuliare nasadíme na oči.

Odrazu vkročíte do iného sveta. Obzeráte sa a skúšate sa dotknúť vecí okolo seba, pretože to čo vidíte Vám mozog akosi neberie.

Prikráčate k virtuálnej palete farieb a na výber budete mať zrazu niekoľko miestností. Vyberiete si tú, ktorá je ako vaša obývačka a vkročíte do nej.

Jemným pohybom rúk si vyberiete z farebnej palety odtiene a začnete sa s nimi hrať.

Chvíľku máte pocit, že pre ľudí, ktorí sa na Vás dívajú musíte vyzerať ako blázon, ktorý okolo seba máva rukami. Ale začne Vám to byť jedno, pretože to čo vidíte je neuveriteľné a chcete si to užiť.

Stenu pre Vami potiahnutím farby z palety vyfarbíte na smotanovo, vedľajšiu stenu zas na čokoládovo hnedo.

Keď sa Vám kombinácia nepáči, vyberiete si z preddefinovaných možností, ktoré pripravili dizajnéri a ktoré len tak krúžia okolo Vás. Dáte aplikovať.

Zmeny sa prejavujú okamžite a vy cítite so zmenou každého odtieňu aj zmenu atmosféry a Vašej nálady, ktorú vo Vás vyvolávajú jednotlivé odtiene.

Vyberiete rohovú sedačku a ostatný nábytok v odtieňoch a kombináciách aké sa Vám páčia. Povyberáte si doplnky, funky vankúše, koberec, závesy...

Doslova si vyskladáte atmosféru obývačky.

Naplánujete si tak pocit, aký má Vaša obývačka vo Vás vyvolávať, keď do nej vkročíte.

Keď sa dohráte, vypracovanú realitu si uložíte a zložíte okuliare.

Miešacím zariadením Vám náš kolega podľa kódu namieša presné tie odtiene, ktoré ste si vybrali a hneď odchádzate s farbou domov.

Čo na to poviete?

Ja sa na takúto budúcnosť veľmi teším.

 

Vo svete sa už takto farby nakupujú.

Takýto obchod s virtuálnou realitou už vybudovala firma Tikkurila. Svetový výrobca farieb lakov. Ten obchod sa volá Exclusive Store a nachádza sa v Číne v Shanghai. Zákazníci si už teraz môžu vyberať z rôznych štýlov asi podobne, ako som Vám predstavu opísal ja.

Virtualna realita Tikkurila

Môžu meniť farby stien, rôzne akcenty nábytku.

Týmto spôsobom si môžu vytvoriť požadovaný štýl a výzdobu svojich domovov. Systém redukcie vibrácií umožňuje zákazníkom náhľad zariadených apartmánov, ktoré zjednodušujú nákup farieb.

Virtualna realita Tikkurila 2

 

Tikkurila je popredný výrobca farieb v severských krajinách a Rusku.

Pre zaujímavosť. Tikkurila je tradičná fínska spoločnosť, ktorá v súčasnosti pôsobí v 14 krajinách sveta. Najväčšími trhmi kde sa Tikkurila so svojim pôsobením nachádza sú Švédsko, Rusko, Fínsko, Poľsko a pobaltské krajiny.

Vyrábajú svoje produkty, ktoré nájdete aj u nás na efarby.sk v deviatich krajinách a sú vedúcim hráčom na hlavných trhoch. Produkty sú dostupné celkom vo viac ako 40 krajinách sveta.

Tikkurila bola založená v roku 1862 a sídli v meste Vantaa, čiže má vo svete dlhú tradíciu a majú zdroje na vývoj takýchto fičurín, vďaka ktorým si udržiavajú líderstvo.

Zo všetkých ich produktov vyberiem dva zaujímavé, ktorými sú farba Liitu a Magnetic.

Liitu-tabulova-farba

Pomocou nich si viete spraviť zo steny magneticko-tabuľový povrch, na ktorý môžete magnetkami prichytávať obrázky svojich detí a zároveň po nej písať kriedami. A tá stena nemusí byť len čierna. Tieto farby my miešame do 263 nádherných odtieňov.

Ak Vás tieto farby zaujali, kliknite pre viac informácii tu na našu stránku.

 

Dokým do našich končín príde takáto možnosť výberu farebných odtieňov cez okuliare s virtuálnou realitou, máme aspoň čosi :)

Verím, že nie je ľahké vybrať si odtieň, keď máte k dispozícii len elektronický vzorkovník. Predsa, ak nie ste odvážny typ, ktorý je do určitej miery ľahostajný, tak sa to nedá. 

Nie je to ľahké ale ani vtedy, keď si ho vyberáte osobne na predajni. Jednak je vedľa seba viacej odtieňov zelenej a ako máte do čerta vedieť, ktorý z nich sa Vám hodí k závesom, ktoré máte doma? 

Vedci prišli s výskumom, kde poukázali na to, ako rôzna kultúra alebo naše rôzne životné podmienky ovplyvňujú farby ktoré vnímame.

Napríklad je dokázané to, že Eskimáci dokážu rozoznať viac odtieňov bielej a sivej.

 

Asi najdôležitejším faktorom pri výbere farebného odtieňa je svetlo v miestnosti.

Na predajni si môžete vybrať odtieň, ktorý sa Vám páči. Vyberáte ho však pri úplne inom svetle než máte doma alebo v práci.

Stalo sa Vám niekedy to, že po vymaľovaní ste mali pocit, že ten odtieň je úplne iný, než ste vybrali v obchode s predavačom? To nebol pocit ale fakt.

Preto sme sa rozhodli, že do ponuky zaradíme ďalší produkt - papierový vzorkovník farieb. Jednak podľa neho vyberiete Tabuľovú farbu Liitu, ale aj všetky ostatné interiérové farby Tikkurila. Sú v ňom rovnaké čísla odtieňov a kódy farieb ako sú u nás v eshope. Je to teda taký veľmi praktický pomocník.

Vďaka nemu si farebný odtieň vyberiete pod Vašim svetlom. Môžete vyberať pri dennom aj pri nočnom svetle. Môžete si ho prikladať k stene alebo doplnkom, dokým si budete na sto percent istý že toto je on.

Je jednoduché sa rozhodnúť, keď máte pred sebou zoradených 263 odtieňov.

Máte na výber dostatok času a nie ste pod tlakom predavača. 

Je to tak?

Vzorkovník tabuľovej farby

Michal Fojcík

Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.