Postupy

10 rád a odporúčaní pri natieraní betónovej podlahy v garáži

10 rád a odporúčaní pri natieraní betónovej podlahy v garáži

Pri natieraní betónovej podlahy musí byť prostredie vetrané, nie vlhké , podklad súdržný a nedrolivý a teplota by nemala byť nižšia ako 10 °C. Výsledok tým bude excelentný!

Na tento projekt budete potrebovať

Farby na betón Nakupovať
Farby na podlahu v garáži Nakupovať
Farby na podlahu v domácnosti Nakupovať

Ak premýšlate nad tým, že by ste natreli podlahu v garáži alebo pivnici, tak sa Vám určite hodí tento článok. Popíšem v ňom v 10. bodoch zásady, ktoré je potrebné dodržať, aby ste dosiahli kvalitný náter na podlahu.

Zaujímate sa o epoxidové podlahy? Tak potom si iato pozrite našu reláciu Na prvú o farbách, ktorej debatujeme s odborníkom Petrom Janatom na tému liata podlaha


Ako teda natrieť podlahu v pivnici alebo garáži?

Tu je 10 rád a tipov:

1. Betónový povrch musí byť pred náterom suchý, súdržný, očistený, dobre 4-6 mesiacov vyzretý a stavebne izolovaný voči spodnej vlhkosti.

pomocky

Keď sa hodíte do gala, tak už potrebujete mať pripravené tieto veci: farbu na betón, penetračný náter (pokiaľ to výrobca umožňuje, tak penetračný náter na betónovú podlahu si spravíte zriedením farby a riedidla v pomere 1:1), riedidlo, štetec, valec, teleskopickú tyčvaničku, špachtľu, vysávač, vedro, metlu a lopatku a maskovaciu pásku.

2. Pri staršom betónovom povrchu je pôvodný náter z betónu problematické odstrániť úplne, keďže je farba do betónu vsiaknutá. Odstráňte len olupujúcu sa farbu špachtľou alebo prebrúsením. Nepoužívajte chemické odstraňovače, pretože môžu povrch porušiť.

Pokiaľ je pôvodný náter súdržný, môžete ho pretierať.

3. Poodstraňujte betónové výčnelky, hrbolčeky dlátkom. Podlahu dôkladne zameťte a povysávajte celú plochu, ktorú idete natierať.

zametanie

 

4. Prípadné trhliny vyspravte stierkou pretože farba ani penetrácia betón do hĺbky nespevnia, chránia len jeho vrchné vrstvy do hrúbky niekoľkých milimetrov.

Podklad musí byť súdržný, pevný, nesmie sa droliť. Pokiaľ je betón poškodený, je nutné ho stavebne opraviť.

 

5. Ako prvý náter sa nanáša štetcom alebo valčekom penetrácia, ktorá po zaschnutí min. 24 hodín odstráni prašnosť, povrch zacelí  a uzavrie.  

penetrak

Penetráciu, ak je to možné, natierajte štetcom. Dôkladnejšie ju tak vtriete do podkladu. Začnite v rohoch

Penetračný náter nemusíte kupovať zvlášť. Dá sa v mnohých prípadoch vyrobiť priamo z farby. Zvyčaje po nariedení farby v pomere 1:1 s riedidlom. Ak je to možné, tak túto informáciu sa dočítate na etikete alebo v popise výrobku.

 

 

6.  Ak garáž používate len na uskladnenie nepotrebných vecí a výnimočne na parkovanie automobilu, postačí vám syntetický, alkyd-uretanový alebo vodouriediteľný náter na betónovú podlahu.


TIP DO PRIEMYSLU:

V prípade ak natierate podlahu s vyšším zaťažením, v garáži často parkujete automobil, prevádzkujete autodielňu, alebo máte výrobnú halu tak potrebujete iný druh farby na betónovú podlahu. Aby odolala vjazdu automobilu, jazde vysokozdvižným vozíkom, bola zároveň chemicky odolná, alebo mala atest na styk s potravinami , zvoľte dvojzložkové polyuretánové  alebo epoxidové farby na betón. Epoxidová podlaha zaručí najvyššiu mieru mechanickej aj chemickej ochrany. 

Ak potrebujete podlahu vo vlastnom konkrétnom RAL odtieni, pošlite nám dopyt prostredníctvom našej stránky. Tónujeme alebo miešame farby na betónové podlahy. 

 

"TIP: Realizujeme vo výrobných halách bezpečnostné podlahové značenie. Stiahnite si zdarma prípadovú štúdiu o tom, ako sme robili značenie podlahy v priemyselnej výrobnej hale o rolohe 9500m2

Pre svojpomocné podlahové značenie siahnite po značkovacích sprejoch v kombinácii so značkovacím vozíkom. "


7. Steny tesne nad podlahou oblepte zakrývacou páskou, predíte sa tak nežiaducemu náteru mimo betónovej podlahy.

valcovanie

Môžete si poľahky spraviť soklík, ak pásku nalepíte na stenu cca 10cm od podlahy.

 

 

8. Farbu na betón nanášame okrem penetračnej ešte v dvoch vrstvách. Doporučená hrúbka náteru je 60-80 µm suchého filmu, čomu zodpovedajú dve vrstvy farby.

 

9. K aplikácii farby na väčšie plochy použijeme valček na teleskopickej násade. V blízkosti stien použijeme štetec, farba sa tak ľahšie dostane do rohov a nerovností.

hotovo

 

10.  Farbu na podlahu vždy natierame od zadného rohu miestnosti smerom ku dverám.

Inak sa Vám môže stať, že uviaznete :)

 

Pri natieraní betónovej podlahy musí byť prostredie vetrané, nie vlhké , podklad súdržný a nedrolivý a teplota by nemala byť nižšia ako 10 °C.

Výsledok tým bude excelentný!

Ak sa vám článok páčil, tak budeme vďační za jeho podporu formou zdieľania na sociálnych sieťach. Podporiť nás môžete nákupom epoxidovej podlahy alebo farby na betónovú podlahu spolu s pomôckami prostredníctvom nášho internetového obchodu efarby.sk. Ďakujeme :)

obrázky: skolamalovani.cz

  • Najpredávanejší
Odobrať
DETECHA

Epoxyban - epoxidová podlaha, farba na betón

Epoxidová podlaha Epoxyban je dvojzložková epoxidová náterová hmota pre vnútorné nátery betónových plôch a iných savých… Viac
+30 variantov
  • Najpredávanejší
Odobrať
DETECHA

Izoban - syntetická farba na betón a bazény

Izoban je syntetická farba na betón a bazény, vhodná na vonkajšie aj vnútorné nátery betónu, betónové podlahy (garáže, nebytové… Viac
+31 variantov
  • Najpredávanejší
Odobrať
DETECHA

EKOBAN FORTE PLUS - Farba na betón pre vyššiu mechanickú záťaž

Vodou riediteľná náterová hmota na betón a iné savé podklady, kde je potrebná vyššia mechanická odolnosť náteru. Náter odoláva… Viac
+12 variantov
Michal Fojcík

Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.