Inšpirácia

5 Bodov ako sa zbaviť plesne na stene!

5 Bodov ako sa zbaviť plesne na stene!

Plesne v domácnosti by sme v žiadnom prípade nemali podceňovať. Niektoré huby sú toxigénne a produkujú mykotoxíny, ktoré spôsobujú alergie a ďalšie ochorenia. Vedci prišli na to, že najčastejšie vyskytovaným druhom plesne v domácnostiach, sú druhy rodov Penicilium a Aspergillus, ktorých mnohí zástupcovia produkujú mykotoxíny. Vedci v mnohých týchto vzorkách potvrdili prítomnosti roztočov, ktoré nepriaznivo vplývajú na zdravie človeka.

Na tento projekt budete potrebovať

Biele protiplesňové interiérové farby Nakupovať
Likvidácia plesní Nakupovať
Protiplesňové penetrácie na steny Nakupovať
5-Bodov-ako-sa-zbaviť-plesne-na-stene!

Menili ste staré netesné okná za nové plastové? Vlhnú Vám steny alebo rohy v miestnosti? 

To sú najčastejšie dôvody, prečo sa vám tvorí pleseň na stene.

Tento jav má u nás vzrastajúcu tendenciu. Je niekoľko príčin rastu vláknitých mikroskopických húb o ktorých som sa rozhodol napísať tento článok. V tomto článku Vám poradím ako sa plesnenia stien zbavíte a opäť budete žiť v zdravom prostredí.

Plesne v domácnosti by sme v žiadnom prípade nemali podceňovať. Niektoré huby sú toxigénne a produkujú mykotoxíny, ktoré spôsobujú alergie a ďalšie ochorenia. Vedci prišli na to, že najčastejšie vyskytovaným druhom plesne v domácnostiach, sú druhy rodov Penicilium a Aspergillus, ktorých mnohí zástupcovia produkujú mykotoxíny. Vedci v mnohých týchto vzorkách potvrdili prítomnosti roztočov, ktoré nepriaznivo vplývajú na zdravie človeka.

Dôležité je vedieť ako plesne v domácnostiach vznikajú a prísť na príčinu vzniku plesne.

Hlavným dôvodom je zvýšená vlhkosť v domácnosti, ktorá vzniká hlavne po výmene nových plastových okien. Staré netesné drevené okná predsa mali jednu výhodu. Netesnili, a tým umožňovali bežne vzniknutej vlhkosti, ktorá vzniká v domácnosti pri varení, praní, sprchovaní, či sušení prádla, aby sa odparila.
Dokonalé utesnenie domácnosti novými oknami je dobrá investícia, no treba si uvedomiť, že nadbytočná voda sa zráža v najchladnejších miestach izieb a spôsobuje rast plesní.

Ďalšou príčinou môže byť vznik tepelných mostov, resp. stret teplej a chladnej steny, kedy dochádza k zvýšeniu relatívnej vlhkosti a tým pádom k rastu plesní

Protiplesnové-farby-4

Priebeh rastu plesne.

Plesne sa objavujú pozvoľne, najprv ako malé fľaky, ktoré v priaznivých podmienkach rastú ,ďalej sa šíria a zaberajú väčšie časti stien, hlavne pri oknách, za nábytkom, v kútoch. V určitom štádiu ich vývoja uvoľňujú spóry do ovzdušia. Preto je veľmi dôležité, aby ste plesne nikdy nečistili ani neškrabali, pretože spóry sa ešte viac uvoľnia a rozšíria po celej domácnosti.



5 Bodov ako sa zbavíte plesne!

 1. Vetrajte. Vetrať treba hlavne v zimnom období krátko a intenzívne, niekoľkokrát za deň. Ideálnym spôsobom je vetranie prievanom, kedy sa za krátky čas vymení vlhkosť za čerstvý suchší vzduch. Kúpeľňa je najväčším producentom vlhkosti, ktorá do celého bytu šíri veľké množstvo pary. Najmä v zimných mesiacoch je potrebné zabezpečiť, aby sa táto para vymenila za suchý vzduch. Ak sa dá ihneď vyvetrajte. Ak nemáte v kúpeľni okno použite účinný vetrák (odsávač). Nenechávajte sušiť mokré osušky v kúpeľni!

2. Dvere medzi miestnosťami nechávajte otvorené aby, ste zabezpečili voľné prúdenie vzduchu v byte. Nábytok v izbách odsuňte od stien, aby ste zabezpečili dostatočné prúdenie vzduchu aj za ním.

3. Dostatočne kúrte, pravidelne odstraňujte prach aj z miest za nábytkom pretože plesne využívajú ako zdroje živín najrôznejšie materiály (nábytok, parkety, omietky, murivo, prach)

4. Plesneniu stien následne zamedzíte vhodným  aplikovaním náterového systému, ktorý ničí hlboko uložené podhubie. Tieto nátery Vám zabezpečia to, aby ste hneď po vymaľovaní bývali v zdravom prostredí. Ak sa potrebujete zbaviť plesne a hneď tak žiť v zdravom prostredí doporučujem použiť nasledovné výrobky:

a. plesen priamo nastriekajte Biozorom Pento nechajte 24 hodín pôsobiť. Oškrabte plesneň špachtolou a znova nastriekajte Pentom. Tento výrobok je určený na sanáciu omietok, murív a stierok v interiéroch voči plesniam, hubám, kvasinkám s hĺbkovou likvidačnou resp. preventívnou účinnosťou. Nepustite sa do škrabania plesne "nasucho"! Hrozí to, že sa do ovzdušia uvolnia nebezpečné spóry ktoré sú nebezpečné pre zdravie ale aj to, že sa prichytia na vedlajšej stene a plesnieť Vám začne aj tá. 

postrek na plesen

b. keď je stena zbavená plesne, stenu vymaľujte protiplesňovým náterom Biozor Normál. Ak máte novú omietku použite 2-3 vrstvy na starší náter postači 1-2 vrstvy.

 

Správna aplikácia „ náterového systému Biozor “ a dodržanie týchto pokynov vám zaručí, že sa zbavíte sčernetých stien, neestetického prostredia a v neposlednej miere i nezdravého ovzdušia vo vašom životnom priestore.



5.
Ak je to finančne možné, proti plesni je účinné aj zateplenie domu. veľmi účinné sú aj teplenoizolačné farby a tepelnoizolačné interiérové stierky, ktoré svojou "smart" funkciou narúšajú tepelné mosty. Týmito nátermi si viete zvýšiť povrchovú teplotu chladnej (obvodovej) steny, narušíte tým  teplený most a v konečnom dôsledku aj kondenzovaniu vody, kôli ktorej sa následne tvoria plesne.

 

Najzákladnejšou podmienkou zabránenia rastu plesní, však ostáva komplexné vysušenie muriva.

 

Článok od autora bol publikovaný v TLAČOVEJ AGENTÚRE SLOVENSKEJ REPUBLIKY (TASR má k dispozícii i hlasovú nahrávku)

a odprezentovaný eFarbami aj v televízii Markíza v relácii TELERÁNO 

 

Stiahnite si od nás darček v podobe PDF knižky:
Protiplesnové-farby-STIAHNUT-DOKUMENT ZDARMA
Odobrať
PAM

Biozor Pento + Protiplesňový postrek (bez rozprašovača)

Biozor Pento+ je určený na sanáciu omietok, murív a stierok v interiéroch voči plesniam, hubám, kvasinkám s likvidačnou resp.… Viac
+3 varianty
  • Najpredávanejší
Odobrať
PAM

Biozor Pento + s rozprašovačom - Protiplesňový bezfarebný náter

Biozor Pento+ s rozprašovačom je určený na sanáciu omietok, murív a stierok v interiéroch voči plesniam, hubám, kvasinkám s… Viac
+2 varianty

od 6,43 € s DPH

skladom všetky varianty

U vás pozajtra

Odobrať
PAM

Biozor Normál + protiplesňová farba na steny

Biozor Normál+ je protiplesňová farba, ktorá Vám skutočne pomôže opäť fungovať v zdravom prostredí. Podklady napadnuté plesňou,… Viac
+5 variantov
Michal Fojcík

Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.