Postupy

Plasti Dip alebo ako si svojpomocne prestriekať auto gumovou farbou

Plasti Dip alebo ako si svojpomocne prestriekať auto gumovou farbou

syntetický gumový náter, ktorý vytvára vrstvu odolávajúcu vlhkosti, kyselinám, treniam, poveternostným vplyvom a chráni pôvodnú vrstvu pred koróziou a škrabancami. Umývanie takto nastriekanej karosérie znesie bez problémov tlakové umývanie vapkou aj umývanie kefami na linkách

Farbu Plasti Dip o ktorej som sa rozhodol napísať tento blog, asi najlepšie vystihne táto fotka.

Plasti dip

 

Nie, nie je to fólia. Je to matný syntetický gumový náter, ktorý vytvára vrstvu odolávajúcu vlhkosti, kyselinám, treniam, poveternostným vplyvom a chráni pôvodnú vrstvu pred koróziou a škrabancami. 

Umývanie takto nastriekanej karosérie znesie bez problémov tlakové umývanie vapkou aj umývanie kefami na linkách v autoumyvárke bez toho, aby sa farba na karosérii poškodila. Máme to otestované.

Kedykoľvek sa rozhodnete ju odstrániť, môžete ju jednoducho takto ztrhnúť dole v jednom kuse bez toho, aby nejakým spôsobom zničila ( zafarbila, zanechala po sebe lepidlo... ) poklad, na ktorý bola aplikovaná.

Poviem Vám ešte jednu zaujímavú vec. Okrem toho, že je farba určená pre autolakýrnicke dielne, alebo reklamné agentúry (pozri podmienky veľkoobchodnej spolupráce), tak s ňou dokáže pracovať aj laik.  Dočítajte tento článok do konca a dozviete sa, že zvládnete doma prestriekať celé auto profesionálne a svojpomocne. Ideálne je ak máte garáž s dobrým osvetlením.

Odvahu a sebadôveru Vám dodám, čítajte ďalej :)

Na začiatok Vám poviem len toľko, že jediné o čo môžete prísť, je pár eur. Ak si prejdete pozorne tento návod, určite všetko dopadne nad Vaše očakávanie, a desivý scénar, sa nanaplní. Farbou si nijako nepoškodíte pôvodný lak, toto vylúčte.

S touto farbou môžete natierať / striekať skutočne kadečo, nie len karosériu ale aj doplnky, hliníkové disky, športové náradie... Možnosti využitia farby tejto farby sú široké ako v interiéri, tak aj exteriéri. Je priľnavá na kov, drevo, sklo, textil, plasty, gumu a betón. Plasti Dip navyše poskytuje ochranu voči korózii a ponúka aj protišmykové a elektroizolačné vlastnosti. Zostane pružný a nezačne sa trhať či praskať ani za extrémnych okolností, práve vďaka jeho až 430% maximálnemu predĺženiu a teplotnému rozsahu použitia od -34°C do 93°C. Farbu dodávame buď to v pixli = 3,78L alebo v 400ml spreji.
Aký je postup, keď si chcete prestriekať auto svojpomocne:

1. Dokonalé umytie auta. Ideálne šampónom bez vosku vapkou alebo na kefy.

Demontujte všetky časti automobilu, ktoré sa dajú jednoducho dočasne odstrániť. ( predná mriežka, hmlovky, kľučky... ).

odobratie doplnkov

 

odobratie klucky

2. Utrieť dosucha bavlnenou utierkou všetky plochy karosérie. Ak máte možnosť, tak vzduchom prefúknite špáry medzi jednotlivými dielmi. Zvykne sa tam usadzovať voda.

vyfuknutie vody

Liehom a bavlnenou utierkou odmastite celú karosériu. Zvýšenú pozornosť venujte detailom okolo blatníkov a lemov ktoré bývajú najviac znečistené a potrebujeme, aby Plasti Dip na ne priľnul perfektne.

odmastovanie

 

3. Lakýrnickou páskou, zakrývacou fóliou a papierom zakryjeme veľké plochy, ktoré nechceme striekať. Po okrajoch si necháme cca 1 cm odkrytý, na ktorý potom nalepujeme modrú 3M pásku na detaily.

zakryvanie paskou

Túto pásku odstraňujeme hneď po aplikovaní poslednej vrstvy Plasti Dipu, ešte za mokra. Predídeme tým roztrhnutiu farby na nežiadanom mieste.

zakryvanie paskou 3m

Nakoniec ešte kolesá a disky "oblečieme do igelitu"

zakryvanie kolies

A takto je auto pripravené na striekanie. Zo svetiel a z dielov medzi ktorými je väčšia medzera sa farba jednoducho zlúpne a oddelí.

zakryte cele 2
zakryte cele 3
zakryte cele

 4. Keby ste chceli prestriekať len menší diel, napríklad kľučku, postup je nasledovný

Vymedzte priestor klučky a oblepte ho.

Striekanie klucky 2

Nastriekajte klučku v 5-6 vrstvách farbu Plasti Dip. 

Striekanie klucky 3

 

Odlepte pásku a papier

Striekanie klucky 4

 

Strhnite z karosérie prebytočnú farbu. Nebojte, od kľučky sa farba dokonale oddelí v spojoch jednotlivých dielov.

Striekanie klucky 5

 

hotová kľučka bude vyzerať takto:

Striekanie klucky 6

 

5. Riedenie, precedenie farby cez sitko a miešanie farby

Farbu najskôr premiešajte miešatkom pripevneným na vŕtačku pekne odo dna obalu. Narieďte si farbu s riedidlom S 6001 v pomere 1:1 a nalejte do nábodby striekacej pištole.

miesanie farby
riedenie farby
precedenie farby cez sitko
nasadte na pistol

6. Striekanie

Celkový počet vrstiev, ktoré budete striekať je minimálne 6 a viac. Čím viac vrstviev nastriekate, tým väčšiu odolnosť vrtsva Plasti Dipu získa. Prvou vststvou Plasti Dipu spravíme len jemný poprašok, ktorý nám zabezpečí to, aby nám pri ďalších vrstvách farba nestekala. Medzi jednotlivými vrstvami je potrebné v závislosti od teploty počkať cca 20-30 min.

prva vrstva

 

Pri ďalších vrstvách už môžeme na pištoľi nastaviť väčší prietok farby a pohyb pištole môže byť pomalší. Tým nám farba vytvorí hrubšiu vrstvu. Striekaciu pištol sa v rámci možností snažíme držať vždy kolmo na striekaný povrch.

druha vrstva

 

Striekame v rovných líniách a prekrývame vždy zhruba polovicu predchádzajúceho pásu striekania.

druha vrstva 3

Boky auta striekame plynulými ťahmi od predného až k zadnému nárazníku, pričom môžeme viackrát kopírovať líniu blatníkov, aby sa nám na týchto miestach vytvorila hrubšia vrstva farby.  

Medzi 2 a 3 vrstvou a aj medzi 3 a 4 vrstvou spravíme bodový nastrek. Nastavíme si na pištoli striekanie bodovým lúčom a znížime prietok farby.

bodovy nastrej

Na karosérii takto striekame všetky spoje jednotlivých dielov, lemy blatníkov. Dôležité je striekať v pohybe, pištoľou nezastaviť na jednom mieste, pretože by hrozila tvorba stekancov.

bodovy nastrej 2
bodovy nastrej 3

Na záver sa zameriavame na prestriekanie všetkých lemovacích pások, ktoré budeme odstraňovať hneď po dostriekaní - ešte "za mokra"

Plasti dip

Lemovaciu pásku odstraňujeme zamokra len z tých miest, na ktorých sme si ju predom pripravili ( bod 3 ). Pri odstraňovaní pásky buďte opatrný, aby ste sa omylom nedotkli čerstvo dostriekanej farby.

odstranovanie pasky

Ostatné časti auta odkryjeme až po úplnom zachnutí Plasti Dipu, čo je cca po 4 hodinách. Farba sa odstraňuje jednoducho a presne, však sa presvedčte:

odkryvanie svetiel
odkryvanie svetiel 2
odkryvanie svetiel 4
odkryvanie svetiel 5
odstranovanie pasky 3
odstranovanie pasky 2
odkryvanie svetiel 3

Hotový výsledok je excelentný: čierna matná

hotovo
hotovo 2

 

Koľko farby budete potrebovať a čo to bude stáť?

Zoberiem do úvahy to, že si chcete prestriekať celé auto a rozdelím to podľa veľkosti karosérie na 3 kategórie. Nižšie v tabuľke nájdete to, koľko farby a pomôcok budete potrebovať:

MALÉ:

 malé hatchbacky: Škoda Fabia, Suzuki Swift, Opel corsa, VW Polo

mini autá: Toyota Aygo, Kia Picanto, Renault Twingo, VW Up, Škoda Citigo

- Škoda Fabia Combi, VW Golf (hatchback) a pod.

STREDNÉ:

-sedany a kombi nižšej strednej triedy: VW Golf Variant, VW Jetta, Škoda Octavia, Kia C'eed SW

sedany a kombi strednej triedy: VW Passat, Audi A4, BMW 3, Mercedes C, Opel Insignia

VEĽKÉ:

sedany a kombi vyššej strednej triedy: Audi A6/A8, Mercedes E/S, BMW 5/7

 veľké SUV: BMW X5/X6, Audi Q7, Mercedes M/G/GL

 

Malé Stredné Veľké
Farba Plasti Dip 651ml 3 0 3
Farba Plasti Dip 3,78L 1 2 2
Riedidlo S6001 9L 1 1 1
Nádobka na farbu 1 1 1
Zakrývacia fólia 1 1 1
Lieh na odmastenie 1 1 1
Páska 3M na detaily 1 1 2
Lakýrnická páska 2 2 3
Polomaska 1 1 1
Sitko na farbu 4 4 5
Striekacia pištol 1 1 1
Kupit Kupit Kupit

 

Čo sa týka zápisu novej farby karosérie do technického preukazu, vedie sa o tom na internete veľa debát a píše množstvo blogov. Jedná sa o dočasnú zmenu farby vozidla, ktorá sa podľa súčasného zákona nemusí zapisovať do technického listu. Treba si minimálne do povinnej výbavy auta vytlačiť zákon, ktorý odcitujete, keď Vás zastaví hliadka a obrniť sa poriadnou dávkou asertivity.

Ak sa chcete vyhnúť nepríjemnej konfrontácii,  odporúčam Vám,  si zmenu farby zapísať do technického listu. Budete mať o starosť menej a nemusí Vás táto záležitosť stresovať.

Ministerstvo dopravy už zverejnilo na svojich stránkach stanovisko, ktoré má však zatiaľ len odporúčací charakter. Urobte si preto na to vlastný názor.

Dovolím si tvrdiť, že podľa tohto článku si dokážete aj vy doma prestriekať to Vaše auto. Vyčleňte si na to dostatok času, priestor a nakúpte všetko, čo budete potrebovať. Ak sa Vám článok páčil, budem vďačný za like, zdieľanie alebo koment :)

Aby ste nezmeškali ďalší článok, napíšte mi svoj email. Keď čosi napíšem, pošlem Vám avízo.

Odobrať
MASTON

MASTON SEAL - Tesniaci sprej s okamžitým účinkom

Ľahko použiteľný tesniaci sprej, ktorý vytvára pogumovaný povrch a okamžite utesní netesnosti. Vypĺňa a utesňuje netesnosti a… Viac
+5 variantov

15,04 € s DPH

16,71 €
  • Ušetríte 10%
  • skladom všetky varianty

    U vás zajtra

    • Najpredávanejší
    Odobrať
    MoTip

    AUTOSPREJ ŠKODA - Farba na auto v spreji

    Vysoko kvalitná akrylátová farba v spreji, ktorá je vyrábaná v odtieňovej rade ŠKODA. Vhodná je pre vonkajšie i vnútorné použitie… Viac
    +55 variantov
    • Najpredávanejší
    Odobrať
    MoTip

    AUTOSPREJ ŠKODA - Metalíza na auto v spreji

    Vysoko kvalitná akrylátová metalíza v spreji, ktorá je vyrábaná v odtieňovej rade ŠKODA. Vhodná je pre vonkajšie i vnútorné… Viac
    +62 variantov
    • Najpredávanejší
    Odobrať
    MASTON

    RUBBERcomp - tekutá /odstrániteľná/ guma v spreji

    Viacúčelový na vzduchu schnúci gumový náter vhodný pre aplikáciu na rôzne podklady - kameň, plast, sklo, drevo, kov,papier,… Viac
    +13 variantov
    • Na tomto ušetríte
    Odobrať
    MoTip

    AUTOSPREJ ŠKODA - Bezfarebný lak v spreji

    Bezfarebý lak v spreji na prelakovanie vrchných farieb alebo metalíz Viac
    +1 variant
    • Najpredávanejší
    Odobrať
    DUPLI COLOR

    CAR´S - Bezfarebný lak v spreji

    Cars bezfarebný lak v spreji sa používa na prelakovanie vrchných \r\nfarieb. Napríklad karosérie, diskov ale aj iných výrobkov z… Viac
    +3 varianty
    Odobrať
    MoTip

    AUTOSPREJ ŠKODA - Základná farba v spreji

    Základná farba v spreji, ktorá slúži ako medzivrstva medzi podkladom a vrchným náterom farbou alebo metalízou. Farbu základného… Viac
    +2 varianty
    Odobrať
    DUPLI COLOR

    CAR´S - Vrchná farba v spreji

    Car´s je ucelená, komplexná rada sprejov, určených pre hobby aj profi práce v autoopravárenstve. Viac
    +9 variantov
    Odobrať
    PRESTO

    Presto Rallye sprej na disky

    Neviete ako na striekanie sprejom? Stiahnite si sprievodcu maľovaním so sprejmi. Presto sprej na disky je vysokolesklý, odolný… Viac
    +2 varianty
    Odobrať
    PRESTO

    Presto Rallye sprej - transparentný lak

    Neviete ako na striekanie sprejom? Stiahnite si sprievodcu maľovaním so sprejmi. Číry lak Presto je bezfarebný lak zvlášť vhodný… Viac
    +1 variant
    • Najpredávanejší
    Odobrať
    MoTip

    AUTOSPREJ ŠKODA - Striekací tmel v spreji

    Neviete ako na striekanie sprejom? Stiahnite si sprievodcu maľovaním so sprejmi. Striekací tmel na karosériu Viac
    +1 variant
    • Na tomto ušetríte
    Odobrať
    DUPLI COLOR

    CARS Metalíza v spreji

    Car´s je ucelená, komplexná rada sprejov, určených pre hobby aj profi práce v autoopravárenstve. Pomocou jednotlivých výrobkov… Viac
    +5 variantov

    od 9,20 € s DPH

    11,51 €
  • Ušetríte 20%
  • 1-2 dni

    U vás v piatok

    Michal Fojcík

    Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.